Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία αφοπλισμού των αρμένιων αυτονομιστών και κατάπαυση πυρός με Αζερμπαϊτζάν

Με ρωσική σφραγίδα η συμφωνία. Μόλις 24 ώρες από την έναρξη της επίθεσης από το Μπακού και αφού οι αυτονομιστές του θύλακα έμειναν χωρίς βοήθεια από το Γιερεβάν.
via Associated Press

Περίπου 24 ώρες αφού ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι αρμένιοι αυτονομιστές συμφώνησαν στο πλαίσιο συμφωνίας που έθεσε η Ρωσία ως εγγυήτρια δύναμη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020, για κατάπαυση του πυρός.

Ένα από τα βασικά αιτήματα που αποδέχθηκαν οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αυτή για πλήρη αφοπλισμό. Ενδιαφέρον όμως θα έχουν οι συνομιλίες και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αφού το Μπακού ζητούσε ”λευκή σημαία”, αφοπλισμό αλλά και ”διάλυση του παράνομου καθεστώτος”.

″Συμφωνία συνήφθη για να αποσυρθούν οι εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (...) και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ”, ανακοίνωσε η προεδρία των Αρμενίων αυτονομιστών.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και έναρξη απο αύριο Πέμπτη ”για την επανένταξη αυτού του διαφιλονικούμενου θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν”.

Ο δε Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές και η ρωσική ειρηνευτική δύναμη κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους.

Αξιωματούχοι των δυο πλευρών θα συναντηθούν στην πόλη Γιεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Καραμπάχ, που οι Αρμένιοι αποκαλούν Στεπάνεκερτ.

Οι δε ηγέτες του θύλακα ανέφεραν ότι με τη μεσολάβηση που πραγματοποιήθηκε από Ρώσους είχε επιτευχθεί συμφωνία για πλήρη παύση των εχθροπραξιών από τις 13:00 τοπική ώρα.

Από την επίθεση των δυνάμεων του Μπακού που άρχισε την Τρίτη, έχουν χάσει τη ζωή τους 32 αρμένιοι αυτονομιστές ενώ 200 άνθρωποι ενώ περίπου 7.000 άνθρωποι έχουνε εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Νίπτει τα χείρας του ο Πασινιάν

Ερώτημα παραμένει πώς θα αντιδράσει αντιπολίτευση και πολίτες στην Αρμενία που την Τρίτη διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού της χώρας, ζητώντας την παραίτησή του και αποκαλώντας τον ”προδότη”, όντας απογοητευμένοι από την απάντηση της χώρας στις επιθέσεις του Μπακού τους προς τους αδελφούς Αρμένιους στο Ναγκόρν Κραραμπάχ. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως ο Νικόλ Πανισιάν, είναι μαριονέτα του Κρεμλίνου και ακούστηκαν πολλά συνθήματα και κατά της Ρωσίας.

Ο Πασινιάν πάντως έσπευσε να δηλώσει πως η Αρμενία ”δεν συμμετείχε” στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας.

″Έχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα”, δήλωσε σε διάγγελμά του ενώ επέμεινε πως η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021.

via Associated Press

Περίπου 120.000 Αρμένιοι ζουν στον θύλακα του Νότιου Καυκάσου, που από το 1991 και την πτώση της ΕΣΣΔ αποτελεί την μεγάλη εκκρεμότητα της περιοχής αφού δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση ως de jure ανεξάρτητο/αυτόνομο κράτος.

Από τον δεύτερο πόλεμο των 44 ημερών μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια και αυτός είχε λήξει ουσιαστικά με την ήττα του Γιερεβάν και των αυτονομιστών αφού το Μπακού ανέκτησε εδάφη και άφησε μόνο έναν ανοιχτό διάδρομο μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την απαραίτητη τροφοδοσία του θύλακα. Αυτόν τον διάδρομο μάλιστα έκλεισαν οι Αζέροι, προκαλώντας κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, τους τελευταίους εννέα μήνες υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αρμενικών όπλων και στρατευμάτων.

Η επιθετικότητα του Μπακού εκτιμάται πως ενθαρρύνθηκε από το γεγονός πως η Ρωσία, σταθερός σύμμαχος της Αρμενίας έχει εμπλακεί σε έναν μακράς διάρκειας πόλεμο στην Ουκρανία και θεωρείται αποδυναμωμένη λόγω και των διεθνών κυρώσεων.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Πηγές: Reuters, BBC

Δημοφιλή