ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/06/2018 13:26 EEST | Updated 20/06/2018 14:56 EEST

Νέα σύγκρουση Ιβανόφ με Ζάεφ μετά τη δήλωση περί αποπομπής. «Προχώρα στη διαδικασία καθαίρεσης»

Anadolu Agency via Getty Images

Ρήξη στη σχέση των δύο ανδρών στην πΓΔΜ μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της χώρας. Σε συνέντευξή του ο Ζάεφ άφησε το ανοικτό το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον πρόεδρο από το αξίωμά του εάν αυτός δεν επικυρώσει τη συμφωνία όταν και εφόσον αυτή γίνει δεκτή από τη Βουλή της χώρας του. Άμεση ήταν η αντίδραση Ιβάνοφ ο οποίο προκάλεσε τον Ζάεφ να το πράξει. 

 

«Πιστεύω ότι ο λαός θα λάβει μία σοφή απόφαση. Ως πολιτικός υπηρετώ τους πολίτες. Πέτυχα μία συμφωνία. Αυτό δεν ήταν εύκολο. Πολλοί είχαν διαπραγματευτεί πριν από εμένα, εαν επρόκειτο για κάτι εύκολο θα είχαν φτάσει και εκείνοι σε συμφωνία. Σήμερα, ο λαός έχει την ευκαιρία να πάει σε δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι μία τρομερή πλειοψηφία πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό,  Kanal 5 την Τρίτη. 

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε πως η κριτική των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και στις δύο χώρες αποδεικνύει πως και οι δύο έχουν χάσει και έχουν κερδίσει κάτι. Σημειώνει δε, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα του έχει αποδεχτεί το erga omnes (κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων) θυμίζοντας τη συμφωνία Γκρούεφσκι. 

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε επίσης τον λαό να διαβάσει προσεκτικά τη συμφωνία την οποία όπως είπε «πιστεύει» και μολονότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι κάτι το οποίο μπορεί να «πληγώνει την ψυχη (...) ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από την Ελλάδα». 

«Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήταν κατά του δημοψηφίσματος για το όνομα στο παρελθόν, τώρα είμαστε υπέρ, ενώ το VMRO-DPMNE πάντοτε τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να βρει τη δύναμη και ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε πως εάν περάσει από τη Βουλή αλλά σταθεί εμπόδιο στην επικύρωση της συμφωνίας ο πρόεδρος, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την αποπομπή του από την προεδρία. 

Η αντίδραση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ ήταν άμεση.

Με γραπτή του ανακοίνωση τόνισε: «Καλώ τον Ζάεφ να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης μου μαζί με τα (απαιτούμενα) 2/3 της Βουλής. Η θέση μου όσον αφορά την καταστροφική συμφωνία είναι οριστική και θα παραμένει η ίδια παρά τις απειλές και τις πιέσεις».