"Νόμιμη άμβλωση τώρα!" - Οι γυναίκες με το πράσινο μαντίλι στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής

Από το Μεξικό ως το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα διαδήλωσαν για αυτό που του ανήκει. Το δικαίωμα στην επιλογή.
Βενεζουέλα
Βενεζουέλα
via Associated Press

Από τη μια άκρη της Λατινικής Αμερικής στην άλλη, χιλιάδες γυναίκες ξεχύθηκαν σε μεγάλες πόλεις σε μια συντονισμένη προσπάθεια να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν στον αγώνα για το δικαίωμα σε ασφαλείς αμβλώσεις που οι δρακόντεια νομοθεσία σε πολλές χώρες καθιστά αδύνατη.

Γυναίκες στο Μεξικό, το Περού, την Χιλή, το Ελ Σαλβαδορ την Κολομβία, την Βενεζουέλα, Εκουαδόρ φορώντας το πράσινο μαντίλι, σύμβολο πλέον του αγώνα για την νομιμοποίηση της άμβλωσης βροντοφώναξαν τα συνθήματα τους για ”Νόμιμη άμβλωση τώρα!”, και ”Δικαίωμα επιλογής!”.

Δεν έλειψαν όμως και τα πανό και τα συνθήματα κατά της σεξουαλικής βίας, των βιασμών, των αυξανόμενων γυναικοκτονιών που καταγράφουν νέα θλιβερά ρεκόρ που συνδέονται με τον τρόπο που οι κοινωνίες, οι αρχές και το κράτος αντιμετωπίζει τις γυναίκες σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Και αν και κάποιες στιγμές οι διαδηλώσεις έμοιαζαν με μια μεγάλη γιορτή, με γυναίκες χαμογελαστές, γεμάτες αυτοπεποίθηση, που χόρευαν στους ρυθμούς των συνθημάτων υπήρχαν και οι στιγμές της οργής, της απελπισίας και της οδύνης σε πολλά από τα πρόσωπα των συμμετεχόντων αλλά και σε ξεχωριστές δράσεις στη μνήμη γυναικών που έχασαν τη ζωή τους.

Μεξικό
Μεξικό
NurPhoto via Getty Images
Χιλή
Χιλή
via Associated Press

Μεξικό

Στην πόλη του Μεξικού γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία προς το ιστορικό κέντρο υπό το βλέμμα της αστυνομίας. Οι αρχές τοποθέτησαν προστατευτικά κάγκελα σε κάποια μεγάλα κτίρια και μνημεία τα οποία στο παρελθόν έχουν βανδαλιστεί στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Ακόμη δεν γνωρίζω αν θέλω να γίνω μητέρα, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα να αποφασίσω», έγραφε το πανό που κρατούσε μια κοπέλα, η οποία φορούσε πράσινο μαντίλι.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερες τις γυναίκες που είχαν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους.

Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία και σε άλλες πόλεις του Μεξικού, όπως η Βερακρούς και η Κουερναβάκα και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Περού
Περού
Fotoholica Press via Getty Images
Μεξικό
Μεξικό
Anadolu Agency via Getty Images

Κολομβία

Στην Κολομβία, όπου η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου, περίπου 800 γυναίκες έκαναν πορεία προς το κέντρο της Μπογοτά.

Από το 2005 περίπου 205 γυναίκες στη χώρα αυτή έχουν καταδικαστεί επειδή έκαναν άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres.

«Οι γυναίκες υπενθυμίζουν στα κράτη και τις κοινωνίες ότι είμαστε πολίτες με πλήρη δικαιώματα και έχουμε το δικαίωμα στην άμβλωση, στον τερματισμό της εγκυμοσύνης, το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τα σώματά μας, για τις ζωές μας», τόνισε η Ίτα Μαρία Ντίες επικεφαλής της διαδήλωσης στη Μπογοτά.

Μεξικό
Μεξικό
NurPhoto via Getty Images
Μεξικό
Μεξικό
Anadolu Agency via Getty Images

Χιλή

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Χιλή, όπου η κάτω βουλή συμφώνησε να συζητήσει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων ως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

«Ένα κράτος που δεν δίνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα κράτος γυναικοκτονιών», έγραφε ένα πανό που κρατούσε μια ομάδα νεαρών γυναικών στη Λίμα του Περού.

Ένα ζήτημα το οποίο ο νέος, αριστερός πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγο, συντηρητικός σε κοινωνικά θέματα, απέρριψε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας.

Χιλή
Χιλή
Marcelo Hernandez via Getty Images
Μεξικό
Μεξικό
via Associated Press

Ελ Σαλβαδόρ

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Ελ Σαλβαδόρ κρατούσαν πράσινες σημαίες και έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ προς το Κογκρέσο ζητώντας να χαλαρώσει η «αυστηρή» νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε» και «νόμιμες αμβλώσεις, ασφαλείς και ελεύθερες», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να χαλαρώσουν μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως για την άμβλωση.

Στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύεται η άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινή έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη. Δεκαεπτά γυναίκες είναι φυλακισμένες αυτή τη στιγμή κατηγορούμενες για ανθρωποκτονία επειδή ζήτησαν ιατρική βοήθεια όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ έχουν ονομαστεί «μεταρρύθμιση της Μπεατρίς», προς τιμή μιας νεαρής γυναίκας η οποία το 2013 ζήτησε να υποβληθεί σε άμβλωση καθώς η ίδια έπασχε από λύκο και το έμβρυο που κυοφορούσε από ανεγκεφαλία, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν γεννιόταν. Τελικά οι γιατροί υπέβαλαν την Μπεατρίς σε καισαρική τομή στην 27η εβδομάδα της κύησης προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι της έκαναν άμβλωση, ωστόσο η κοπέλα αυτοκτόνησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ζητάμε να υιοθετηθούν ελάχιστα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η ακεραιότητα των γυναικών», τόνισε η Μορένα Ερέρα, μια γνωστή φεμινίστρια του Ελ Σαλβαδόρ. «Δεν απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση, μπορεί να γίνει τώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε απέκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

Μεξικό
Μεξικό
via Associated Press
Χιλή
Χιλή
via Associated Press
Χιλή
Χιλή
via Associated Press
Εκουαδόρ
Εκουαδόρ
via Associated Press

Πηγές: Reuters, AFP

|

Δημοφιλή