Τέξας: Γυναίκες έτρεχαν μέχρι τελευταία στιγμή σε κλινικές για να προλάβουν να κάνουν άμβλωση

Μετά την εφαρμογή του δρακόντειου νόμου θα πρέπει να ταξιδέψουν εκτός Τέξας. Το κόστος είναι απαγορευτικό για πολλές.
via Associated Press

Ο δρακόντειος νόμος που εμποδίζει τις γυναίκες να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Πολιτεία του Τέξας περίπου στο 85% των περιπτώσεων έχει τεθεί πλέον σε ισχύ μετά και την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφασίσει επί της αναστολής του.

Τι και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεσμευόταν την Τετάρτη πως θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως οι γυναίκες στο Τέξας δεν θα μπορούν να προβούν σε άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης (ο νόμος του ”πρώτου χτύπου καρδιάς”)-διάστημα κατά το οποίο συχνά μπορεί να μην έχουν καν αντιληφθεί πως είναι έγκυες - ενώ εμποδίζεται και το δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης για εγκυμοσύνες που προέκυψαν από βιασμό ή αιμομιξία.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν έναν πολύ αυξημένο αριθμό γυναικών που έσπευδαν να τερματίσουν την κύησή τους, όπως συνέβη σε κλινική στο Νότιο Τέξας, σύμφωνα με το BBC.

Αυτό τη στιγμή που μέλη του κινήματος Pro-Life (που είναι κατά των αμβλώσεων) είχαν σε πολλές περιπτώσεις στρατοπεδεύσει έξω από τις κλινικές προσπαθώντας να αποτρέψουν τις γυναίκες που ήθελαν να τερματίσουν την κύησή τους.

Τι ακολουθεί

Παράλληλα δε πανηγύριζαν για τη μεγάλη τους νίκη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος που απαγορεύει την άμβλωση μετά τις 6 εβδομάδες δεν στοχεύει απευθείας-ποινικά τουλάχιστον- τις γυναίκες, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες/ιδιώτες να προσφεύγουν νομικά κατά όσων πραγματοποιούν την ιατρική πράξη.

Έτσι όλες οι κλινικές μπαίνουν στο στόχαστρο του κινήματος Pro-life, και φυσικά αναγκάζονται να σταματήσουν την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά και πολλές οργανώσεις που παρέχουν που είναι υπέρ των αμβλώσεων.

Αυτό καθώς κάποιος μπορεί να προσφύγει νομικά και κατά όποιων βοηθούν μια γυναίκα να καλύψει το ιατρικό κόστος της διακοπής της εγκυμοσύνης ή παρέχει βοήθεια για τη μεταφορά της σε κάποια κλινική, εφόσον έχουν παρέλθει οι έξι εβδομάδες αλλά και κατά όποιον στηρίζουν το δικαίωμα στον τερματισμό κύησης μετά την έκτη εβδομάδα.

Φυσικά, οι άμεσα πληττόμενες είναι οι ίδιες οι γυναίκες και περισσότερο αυτές των μειονοτήτων, όσες ζουν σε αγροτικές περιοχές και όλες όσες έχουν χαμηλό εισόδημα ή δεν έχουν σύντροφο και γενικότερα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Το τεράστιο οικονομικό κόστος μια άμβλωσης

Όπως αναφέρει η αμερικανική έκδοση της HuffPost, o νέος νόμος θα αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση να ταξιδέψουν εκτός Τέξας. Και για πολλές το κόστος αυτού του ταξιδιού θα είναι απαγορευτικό.

Μια άμβλωση στο Τέξας κόστιζε ήδη περί τα 1.500 δολάρια καθώς ούτε η δημόσια ασφάλιση ούτε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κάλυπταν τα έξοδα. Τώρα, το ταξίδι εκτός Πολιτείας προσθέτει στον προϋπολογισμό των γυναικών αρκετές εκατοντάδες δολάρια.

Συγκεκριμένα το ποσό εκτιμάται στα 800 δολάρια κατά μέσο ενώ στην χειρότερη περίπτωση, εάν η άμβλωση γινόταν στο Τέξας, το κόστος για να ταξιδέψει μια γυναίκα από μια απομακρυσμένη περιοχή σε μια κλινική δεν ξεπερνούσε τα 300 δολάρια σύμφωνα με την οργάνωση Fund Texas Choice (FTC) που συγκεντρώνει χρήματα από το 2013 για να βοηθήσει τις οικονομικά ασθενέστερες γυναίκες να κάνουν αυτό το ταξίδι.

Επίσης ένα ταξίδι εκτός Πολιτείας του Τέξας με σκοπό την άμβλωση δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Από τις τέσσερις πολιτείες που συνορεύουν με το Τέξας, Αρκάνσας, Λουιζιάνα, Οκλαχόμα και Νέο Μεξικό, οι τρεις πρώτες απαιτούν από όποια γυναίκα ζητά να τερματίσει την κύηση να περιμένει για ένα προκαθορισμένο διάστημα, αφού εκφράσει αυτή την επιθυμία. Το διάστημα αυτό κυμαίνεται από 24 ώρες έως 72 ώρες.

Τι ”επιλογές” έχουν

Επίσης στις τρεις πρώτες Πολιτείες, απαγορεύεται η άμβλωση μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, θέτοντας έναν επιπλέον χρονικό περιορισμό σε όποιον ταξιδεύει με αυτό το σκοπό.

Φυσικά, αυτά τα διαστήματα αναμονής -τουλάχιστον 24 έως 72 ώρες- που μεταφράζονται σε μια έως τρεις πρόσθετες διανυκτερεύσεις αυξάνουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού αφού το μέσο κόστος διαμονής ανέρχεται ανέρχεται στα 245 δολάρια για μια και μόνο διανυκτέρευση.

Η δε διαμονή μπορεί να ξεπεράσει και τις τρεις ημέρες καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για να γίνει πχ η άμβλωση εντός 24ωρου.

Επίσης ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας άμβλωσης που πραγματοποιείται, οι ασθενείς ενδέχεται να πρέπει να ξεκουραστούν για ένα μικρό διάστημα πριν ταξιδέψουν ξανά στο Τέξας και έτσι το κόστος αυξάνει ακόμη περισσότερο.

Ιδανικότερη επιλογή, φαίνεται να είναι το Νέο Μεξικό όπου δεν είναι σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί για τις αμβλώσεις. Αλλά για να φτάσει μια γυναίκα στο Αλμπουκέρκι - όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους λίγους παρόχους αμβλώσεων - από π.χ. Κεντρικό Τέξας απαιτείται ένα ταξίδι περίπου 10 ωρών που σημαίνει πως καλό θα ήταν να υπάρξει μια διανυκτέρευση ενδιάμεσα για λόγους ασφαλούς οδήγησης.

Και φυσικά όλες αυτές οι ημέρες που απαιτούνται για να κάνει μια γυναίκα μια άμβλωση εκτός Τέξας, είναι ημέρες άνευ αποδοχών από τη δουλειά της.

Ένα μείζον δε ερώτημα είναι εάν πχ οι κλινικές στο Νέο Μεξικό θα μπορέσουν αν σηκώσουν το πρόσθετο βάρος.

Αυτές όμως είναι οι μόνες επιλογές που έχουν πλέον οι γυναίκες στο Τέξας.

Πηγές: Huffpost US, BBC

Δημοφιλή