Η Ρωσία παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Μαριούπολη

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στο οποίο βρίσκονταν έγκυες και παιδιά, έχει καταδικαστεί παγκοσμίως.
Εξω από το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη
Εξω από το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη
REUTERS

Η Ρωσία αλλάζει την αφήγηση για το τι έγινε στο ουκρανικό νοσοκομείο στην Μαριούπολη, με ένα συνονθύλευμα δηλώσεων που περιλαμβάνουν από επιθετικές αρνήσεις μέχρι εκκλήσεις του Κρεμλίνου να παρουσιαστούν τα πραγματικά γεγονότα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολονίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι τρεις άνθρωπο, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της Τετάρτης, και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

«Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα για γενοκτονία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.

Μπροστά στην παγκόσμια καταδίκη υπήρξαν ασυμφωνίες μεταξύ των απαντήσεων Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου εμμένουν σταθερά στην ίδια αφήγηση για αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πυροβολούν εναντίον αμάχων». Την Πέμπτη είπε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει το περιστατικό.

«Σίγουρα θα ρωτήσουμε τον στρατό μας, γιατί εσείς και εγώ δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για το τι συνέβη εκεί», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Και ο στρατός είναι πολύ πιθανό να δώσει κάποιες πληροφορίες».

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι τήρησαν μια πιο επιθετική γραμμή, απορρίπτοντας τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο ως ψευδή είδηση.

«Πρόκειται για τρομοκρατία και προπαγάνδα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε «θλιβερές φωνές για τις υποτιθέμενες φρικαλεότητες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας στην Τουρκία ότι το κτίριο του νοσοκομείου βρισκόταν για μέρες υπό τον έλεγχο «ουκρανικών εξτρεμιστικών δυνάμεων» που είχαν απομακρύνει γιατρούς και ασθενείς, μια αφήγηση που απέρριψε ο Ζελένσκι ως ψέμα.

Η Μόσχα δηλώνει, ακόμα, ότι διεξάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν αυτήν την δήλωση ως ψευδές πρόσχημα για την εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα, 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν ως αναληθείς τις ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουάσιγκτον έχει εργαστήρια βιοπολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «γελοίους».