Γουάλι: Καναδός ελεύθερος σκοπευτής πολεμά τους Ρώσους στην Ουκρανία

Οι Ουκρανοί τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες όταν πήγε στη χώρα τους για να πολεμήσει.
.
.
YOUTUBE

Στο Αφγανιστάν, είχε το παρατσούκλι Γουάλι.

Προκείται για έναν από τους πιο τρομακτικούς και θανατηφόρους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο ο οποίος αποδέχθηκε την έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος Ζελένσκι από ξένους εθελοντές για να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς και σήμερα βρίσκεται στα χαρακώματα.

Πρόσφατα το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης NEXTA δημοσίευσε φωτογραφίες του Καναδού επίλεκτου στρατιώτη, ο οποίος φαίνεται πως έφτασε στην Ουκρανία και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις λόγω του «ονόματος» που έχει και το ιστορικό του σε μάχες.

Στο παρελθόν είχε έχει υπηρετήσει στο πεδίο επιχειρήσεων του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν την περίοδο 2009 - 2011 με το 22ο Σύνταγμα του βασιλικού στρατού Ξηράς του Καναδά, ενώ το 2015 πολέμησε στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε εξαπλωθεί σημαντικά εκείνη την χρονική περίοδο.

Το 2017 έγινε παγκοσμίως γνωστός και δημιούργησε τεράστια φήμη διότι σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να σκοτώσει τζιχαντιστή μαχητή του ISIS από την απίστευτη απόσταση των 3.450 μέτρων, χρησιμοποιώντας ένα τυφέκιο McMillan Tac-50, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα «ρεκόρ» για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιτυχημένη βολή που έγινε σε πεδίο επιχειρήσεων

Θέλω να τους βοηθήσω

«Θέλω να τους βοηθήσω. Είναι τόσο απλό», είπε ο στρατιώτης, ο οποίος έδωσε μόνο το παρατσούκλι του «Γουάλι», σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC. «Πρέπει να βοηθήσω γιατί υπάρχουν άνθρωποι εδώ που βομβαρδίζονται», τόνισε.

Στην Ουκρανία, ο «Γουάλι» έχει γίνει διασημότητα με τα ΜΜΕ να τον παρουσιάζουν στο κοινό και το τί μπορεί να καταφέρει - όσον αφορά στο πόσους εχθρούς μπορεί να εξολοθρεύσει.

Ο «Γουάλι» είπε ότι οι Ουκρανοί τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες όταν πήγε στη χώρα τους για να πολεμήσει. «Ήταν τόσο χαρούμενοι που αποφασίσαμε να πολεμήσουμε στο πλάι τους», είπε. «Είναι σαν να γίναμε φίλοι αμέσως».

«Πριν από μια εβδομάδα, εξακολουθούσα να προγραμματίζω πράγματα», είπε για τη δουλειά που είχε ως προγραμματιστής. «Τώρα αρπάζω αντιαρματικά βλήματα σε μια αποθήκη για να σκοτώσω πραγματικούς ανθρώπους. Αυτή είναι η πραγματικότητά μου αυτή τη στιγμή».

Ο Καναδός είπε ότι θα χάσει τα πρώτα γενέθλια του γιου του, ο οποίος είναι πίσω στο σπίτι με την υπόλοιπη οικογένειά του. Σύμφωνα με το CBC οι Καναδοί που αποφάσισαν να καταταγούν εθελοντικά στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι λιγότεροι από δέκα.

Συνολικά, υπολογίζονται στους 14.500 οι ξένοι εθελοντές που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

Πηγή: CBC