Νότια Κορέα: Νανοτεχνολογικό τατουάζ ως συσκευή παρακολούθησης της υγείας

Το μελάνι είναι κατασκευασμένο από σωματίδια με βάση το γάλλιο, ένα μαλακό, ασημί που χρησιμοποιείται επίσης σε ημιαγωγούς ή σε θερμόμετρα.
.
.
MINWOO PARK via REUTERS

Σύντομα οι Νοτιοκορεάτες θα μπορούν να φέρουν μια συσκευή μέσα στο σώμα τους με τη μορφή ενός προσαρμοσμένου τατουάζ που θα τους ειδοποιεί για πιθανά προβλήματα υγείας, εάν το έργο μιας επιστημονικής ομάδας αποφέρει καρπούς.

Ερευνητές στο Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) στην πόλη Νταεγιόν νοτιοδυτικά της Σεούλ ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό μελάνι για τατουάζ από υγρό μέταλλο και νανοσωλήνες άνθρακα που λειτουργεί ως βιοηλεκτρόδιο.

Συνδεδεμένο σε μια συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) ή άλλο βιοαισθητήρα, μπορεί να στείλει την ένδειξη του καρδιακού ρυθμού ενός ασθενούς και άλλων ζωτικών δεικτών όπως η γλυκόζη σε μια οθόνη.

Στόχος των ερευνητές είναι να καταφέρουν κάποια στιγμή να μην χρησιμοποιούν βιοαισθητήρες.

.
.
MINWOO PARK via REUTERS

«Στο μέλλον, αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε ένα ασύρματο τσιπ ενσωματωμένο με αυτό το μελάνι, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε ή να στέλνουμε σήμα μεταξύ του σώματός μας σε μια εξωτερική συσκευή», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Στίβ Πάρκ καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών.

Τέτοιες οθόνες θα μπορούσαν θεωρητικά να βρίσκονται οπουδήποτε, ακόμη και στα σπίτια των ασθενών.

.
.
MINWOO PARK via REUTERS

Το μελάνι είναι κατασκευασμένο από σωματίδια με βάση το γάλλιο, ένα μαλακό, ασημί που χρησιμοποιείται επίσης σε ημιαγωγούς ή σε θερμόμετρα. Οι νανοσωλήνες άνθρακα από πλατίνα βοηθούν στη μεταφορά του ηλεκτρισμού ενώ παρέχουν ανθεκτικότητα.

«Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, ακόμη και με το τρίψιμο, το τατουάζ δεν ξεκολλάει, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί μόνο με υγρό μέταλλο», είπε ο Παρκ.