Ντράγκετα: Πάνω από 100 συλλήψεις σε Γερμανία και Ιταλία

Εκτεταμένη «Επιχείρηση Ευρηκα» κατά της μαφίας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Η αστυνομία σφραγίζει ένα κτήριο στο Ζίγκεν της Γερμανίας, 3 Μαΐου 2023, αφού η γερμανική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα σε όλη τη χώρα την Τετάρτη σε μια έρευνα για την ιταλική ομάδα οργανωμένου εγκλήματος 'Ndrangheta, δήλωσαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές και η κρατική αστυνομία.
Η αστυνομία σφραγίζει ένα κτήριο στο Ζίγκεν της Γερμανίας, 3 Μαΐου 2023, αφού η γερμανική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα σε όλη τη χώρα την Τετάρτη σε μια έρευνα για την ιταλική ομάδα οργανωμένου εγκλήματος 'Ndrangheta, δήλωσαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές και η κρατική αστυνομία.
EROL DOGRUDOGAN via REUTERS

Η γερμανική και η ιταλική αστυνομία συνέλαβαν περισσότερα από 100 άτομα την Τετάρτη στο πλαίσιο μιας επιχείρησης πάταξης της ιταλικής ομάδας οργανωμένου εγκλήματος ’Ντράγκετα, ανακοίνωσαν οι γερμανικές εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές των δύο χωρών.

Η ’Ντράγκετα έχει τις ρίζες της στη νότια περιοχή της Καλαβρίας και έχει πάρει τα ηνία από την Κόζα Νόστρα ως η ισχυρότερη μαφιόζικη οργάνωση στη χώρα - και ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα στον κόσμο.

Οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης έρευνας από ερευνητές στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ανέφεραν οι γερμανικές αρχές.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, απάτη και λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εγκληματική οργάνωση μαφιόζικου τύπου, κατοχή και εμπορία όπλων.

Το Σώμα των Καραμπινιέρων της Ιταλίας πραγματοποίησε 108 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας με έδρα τη νότια πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Άλλα 15 άτομα συνελήφθησαν κατόπιν εντολής της αστυνομίας στο βορειοδυτικό λιμάνι της Γένοβας.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε επίσης δεκάδες υπόπτους σε επιδρομές νωρίς το πρωί.

ΛΑΘΡΕΜΠΌΡΙΟ ΚΟΚΑΪ́ΝΗΣ

Η αστυνομία του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν απόρροια μιας έρευνας που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια και ονομάστηκε ”Επιχείρηση Εύρηκα”.

Πρόσθεσε ότι οι Ιταλοί και Βέλγοι ερευνητές πιστεύουν ότι η εγκληματική ομάδα διακίνησε λαθραία σχεδόν 25 τόνους κοκαΐνης μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2022 και διοχέτευσε περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ από την Καλαβρία στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Νότια Αμερική.

Μεταξύ των συλληφθέντων στη Γερμανία ήταν τέσσερα άτομα στη Βαυαρία, 15 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και 10 στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Η αστυνομία κατέσχεσε πιθανά αποδεικτικά στοιχεία σε δεκάδες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών και γραφείων.

Δύο ύποπτοι που τελούσαν υπό έρευνα στο δυτικό κρατίδιο του Σάαρλαντ, συνελήφθησαν στην Ιταλία. Η αστυνομία δεν τους ταυτοποίησε, λέγοντας μόνο ότι ο ένας ήταν 47 ετών και ο άλλος 25 ετών.

Ένας άνδρας συνελήφθη επίσης στη Μάλαγα της Ισπανίας στο πλαίσιο της συντονισμένης έρευνας, ανέφερε η ισπανική αστυνομία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς και οι Καραμπινιέρι δήλωσαν ότι θα παραχωρήσουν δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου αργότερα την Τετάρτη.

Δημοφιλή