Ο απροσδόκητος φυσικός χυμός που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου

Χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να ανακουφίσει τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με τη φλεγμονή.
kirin_photo via Getty Images

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι βρήκε πώς ο χυμός από κόκκινο λάχανο, που χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική, μπορεί να ανακουφίσει τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) σε ποντίκια, προσφέροντας ελπίδα σε περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς (σ.σ στοιχεία δεν έχουν δοθεί για άλλες Ηπείρους) που πάσχουν από IBD, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

«Η ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου με τη μεσολάβηση του χυμού κόκκινου λάχανου βελτιώνει την ομοιόσταση του εντερικού επιθηλίου και βελτιώνει την κολίτιδα» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Η IBD χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, αναιμία και διάρροια, αναφέρει το Medicalxpress.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η IBD μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου εάν ο ασθενής δε κάνει θεραπεία.

Η Σανταγιάνα Ραχαγιάνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικής και Χειρουργικής του Mizzou και στο κτίριο Roy Blunt NextGen Precision Health, ηγείται μιας ομάδας που ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των διατροφικών προϊόντων - τις φαρμακευτικές επιδράσεις από τα φυσικά τρόφιμα - για τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου και την ανακούφιση της φλεγμονής- συναφείς καταστάσεις όπως η IBD.

Η ομάδα της Ραχαγιάνι διαπίστωσε ότι ο χυμός κόκκινου λάχανου μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων που βελτίωσαν την υγεία του εντέρου και ανακούφισαν τα συμπτώματα της IBD στα ποντίκια.

«Ο χυμός κόκκινου λάχανου αλλάζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου αυξάνοντας την αφθονία των καλών βακτηρίων, με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων που βελτιώνουν τη φλεγμονή», είπε η ίδια.

Ο Ναγκαμπχίσεκ Σίπρου Νατές, μεταδιδακτορικός συνεργάτης που εργάζεται σε αυτή τη μελέτη, είπε ότι η θεραπεία με χυμό κόκκινου λάχανου αύξησε τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους πυροδότησε έναν αντιφλεγμονώδη υποδοχέα στο κόλον των ποντικών.

Επιπλέον, ο χυμός κόκκινου λάχανου ενίσχυσε τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, προάγοντας μια αντιφλεγμονώδη ανοσολογική ισορροπία, μειώνοντας περαιτέρω τη φλεγμονή του παχέος εντέρου.

«Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που διέπουν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του χυμού κόκκινου λάχανου στη βελτίωση της IBD», είπε η Ραχαγιάνι.

«Η ικανότητά του να ρυθμίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, να ενεργοποιεί αντιφλεγμονώδεις οδούς και να ενισχύει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού υπογραμμίζει τις δυνατότητές του ως πολύτιμου θεραπευτικού παράγοντα για την ΙΦΝΕ και τις σχετικές φλεγμονώδεις διαταραχές».

Όχι μόνο οι βιοδραστικές ενώσεις προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου, αλλά ο χυμός κόκκινου λάχανου είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του για την υγεία του εντέρου.

Πηγή: Medicalxpress.