Ο Δημόσιος πολιτικός λόγος και διάλογος

Οδηγούμαστε ως κοινωνία και ως σύστημα σε μόνιμα συναισθήματα δυσαρέσκειας και αποτυχίας.
.
.
Joel Carillet via Getty Images

Στη θεωρία του Παβλόφ είχαμε μάθει ότι η δημόσια συμπεριφορά βασίζεται στη μάθηση.

Αν παρατηρήσει κάποιος πόσοι στηρίχθηκαν σε αυτή την μάθηση και πόσες «εξαιρετικές» σπουδές κρύβονται πίσω από τα πτυχία τους, την εν γένει μόρφωση τους και την επαγγελματική τους πολυμέρεια είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγεί αρνητικά.

Το ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της μάθησης, με μια μικρή προσωπική, ας μου επιτραπεί, ερμηνεία,θα έλεγα, με σαφήνεια, ότι είναι η κατάκτηση της ευτυχίας.

Όσοι και όσες αναρριχήθηκαν στα δημόσια πολιτικά και «δημοσιογραφικά» αξιώματα κάνουν τον ελληνικό λαό ευτυχή;

Η απάντηση «όχι» είναι πλέον, προφανής.

Το χειρότερο όμως είναι ότι τα ΜΜΕ δεν καταβάλουν, παρά τις ελάχιστες προσπάθειες, να εξασφαλίσουν σε όσους τα παρακολουθούν μια αξιοπρεπή ακρόαση.

Ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι στην πολιτική όλη η καλοπροαίρετη κριτική λειτουργεί συγκριτικά.

Με όσα βλέπουμε στους δέκτες κάθε μέρα, πως να συγκριθούμε με την δημόσια πολιτική ενημέρωση και τους διαλόγους της DW ή της TV 5 ή των ισπανικών και ιταλικών ΜΜΕ;

Ούτε το στοιχειώδες δεν καταφέραμε εδώ να εξασφαλίσουμε, να μην μιλάει δηλαδή ο ένας πάνω στον άλλον και να σέβεται η ακόμα περισσότερο να κατανοεί τις αντίθετες απόψεις!

Τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των περισπούδαστων ομιλητών αντί να εξυπηρετούν τις θεμελιακές αξίες και τις έμφυτες ανάγκες των Ελλήνων, κακοποιούν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους επιτρέποντας να δημιουργηθεί ένα χάος αρνητικής ενημέρωσης.

Στην ουσία φαίνεται να είναι όλα ένα θέμα επιλογών ώστε ο δημόσιος λόγος να δείχνει υποκινούμενος από μικροκομματικά συμφέροντα και πρωτόγονους εγωισμούς.

Αν όλα αυτά αποτελούν μια κακή η καθοδηγούμενη μέθοδο διαπαιδαγώγησης μένει να αποδειχθεί.

Το βέβαιο είναι ότι η ποιότητα έχει παραμερισθεί και ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις οδηγούμαστε ως κοινωνία και ως σύστημα σε μόνιμα συναισθήματα δυσαρέσκειας και αποτυχίας.

Στις επερχόμενες ραγδαίες εξελίξεις, η πορεία μας στο διεθνές γίγνεσθαι θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την ετοιμότητα και την ποιότητα συμμετοχής και εμπλοκής του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.