ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2018 08:57 EEST | Updated 06/07/2018 09:51 EEST

Ο Dior κυκλοφόρησε σειρά ρούχων που μοιάζει με τις παραδοσιακές φορεσιές της Ρουμανίας. Οι ντόπιοι όμως δεν το άφησαν έτσι

La blouse roumaine/twitter

Η Bihor είναι μια περιοχή στη Ρουμανία που ξέρει να τιμά τις παραδόσεις της και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Οι κάτοικοι νιώθουν περήφανοι για την καταγωγή τους αλλά και τις φορεσιές του τόπου τους που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και να διατηρούν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους.

Οι κάτοικοι της Bihor όμως πρόσφατα έκαναν αισθητή την παρουσία τους και με αφορμή ένα άλλο γεγονός. Έκαναν σκληρή κριτική στον Christian Dior (ναι, καλά διαβάσατε!) γιατί όπως υποστηρίζουν αντέγραψε τις παραδοσιακές τους στολές βάζοντας την υπογραφή του.

Η αλήθεια είναι πως αν κανείς συγκρίνει τη σειρά που κυκλοφόρησε ο διάσημος σχεδιαστής το 2017 και τις φορεσιές των ρουμάνων πολιτών θα διαπιστώσει την ομοιότητα.

Μάλιστα τα κομμάτια από τη συλλογή του Dior κοστίζουν περίπου 30.000 ευρώ το ένα. Όπως αναφέρει το Euronews, μια ομάδα fashion bloggers από τη Ρουμανία ζήτησε από τον σχεδιαστή να προστατέψει τον πολιτισμό της Bihor, αναγράφοντας τα credits.

Σε ένα άλλο χιουμοριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μέλη του περιοδικού μόδας Beau Monde κριτικάρουν τα μοντέλα του Dior που φορούν ψηλοτάκουνα τακούνια και όχι τα ίσια παραδοσιακά που συνηθίζουν να φορούν οι γυναίκες στην περιοχή της Ρουμανίας. 

Άλλοι από τους ντόπιους επίσης αντέδρασαν με έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο, ζητώντας τη βοήθεια του Beau Monde το οποίο ξεκίνησε μια καμπάνια δημιουργώντας μια ολοκαίνουργια σειρά ρούχων που βοηθά στην διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και των παραδόσεών τους. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η «Bihor Couture».

Το πρότζεκτ δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της μόδας να αγοράσουν αυθεντικά παραδοσιακά ρούχα της Bihor σε πολύ χαμηλότερες τιμές και τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στους ντόπιους που τα έφτιαξαν. 

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο του Euronews επικοινώνησε με το σχεδιαστή προκειμένου ο ίδιος να κάνει κάποιο σχόλιο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.