ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2019 08:08 EET

Ο έφηβος με την σπάνια πάθηση που άλλαξε την ζωή του χάρη σε μια οικογένεια

Οι άνθρωποι που τον υιοθέτησαν στην αρχή είχαν ανησυχίες. Στη συνέχεια όμως όλα άλλαξαν.

LISA PINES VIA GETTY IMAGES

Tο κολύμπι, ο χορός και οι εκδρομές είναι καθημερινές δραστηριότητες για τους περισσότερους νέους, όχι όμως και για τον Λιόσα Σάεβ, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια γενετική πάθηση.

Η ζωή του έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που τον υιοθέτησε μια γυναίκα από την Ρωσία. Ο μόλις 14 ετών έφηβος, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφεία, έχει προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση την οποία απολαμβάνει.

Ο φωτογράφος Πάβελ Βόλκοφ που γνώρισε την νέα οικογένεια πριν από ένα χρόνο, γράφει στο BBC για την εμπειρία του. Η Ναντένζα Γιαρικμέτοβα υιοθέτησε τον μικρό μόλις ήταν δώδεκα ετών, αφού είδε την φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα σε ένα περιοδικό.

Η ίδια είναι μητέρα και άλλων παιδιών τα οποία έχει γεννήσει. Οι νέοι γονείς του εφήβου φροντίζουν για τις αναπτυξιακές του ανάγκες, βοηθώντας τον να έχει επικοινωνία με άλλα παιδιά και καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε το διάστημα που βρίσκονταν στο ορφανοτροφείο.

Πλέον ο Λιόσα μπορεί να διαβάζει. Η αναπηρία που έχει εκ γενετής δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στην καθημερινότητά του, ωστόσο γνωρίζει την νοηματική και προσπαθεί να μιλήσει.

Όλοι κάνουν τα πάντα ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η οικογένειά του είναι ένας νέος κόσμος γι′ αυτόν.

Η νέα του μητέρα εξομολογείται πως δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση η υιοθεσία. Κανείς δεν μπορούσε στην αρχή να προβλέψει πώς θα συμπεριφέρονταν ο Λιόσα στα άλλα παιδιά της οικογένειας ή πώς θα αντιδρούσαν εκείνα.

Ο ίδιος όμως δείχνει τεράστια αγάπη για τα αδέρφια του. Τους κάνει μασάζ, τους φροντίζει, λατρεύει να τους βλέπει να κάνουν δραστηριότητες.

(Με πληροφορίες από BBC