ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2019 21:01 EET | Updated 13/02/2019 21:24 EET

Ο Ελ Τσάπο στη φυλακή: Αυτό είναι το κελί απ'το οποίο δεν απέδρασε ποτέ κανένας

Ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών έχει καταφέρει να δραπετεύσει δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας.

ASSOCIATED PRESS

Η φυλακή στην οποία θα οδηγηθεί ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν προβλημάτισε αρκετά τις αρχές πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. Κι αυτό γιατί ήδη ο κατηγορούμενος έχει καταφέρει να δραπετεύσει όχι μία αλλά δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό.

Με δεδομένο αυτό, την Τετάρτη αποφασίστηκε ο κακοποιός να οδηγηθεί στη φυλακή ADX Supermax Florence, η οποία βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή, σε απόσταση 185χλμ. από την πόλη του Ντένβερ, ενώ πολλοί την αποκαλούν «Alcatraz of the Rockies».

«Νομίζουμε πως αυτό είναι το ιδανικότερο μέρος για τον Ελ Τσάπο», δήλωσε στο Αssociated Press ο Κάμερον Λίντσεϊ ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής σε τρεις φυλακές, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου κράτησης στο Μπρούκλιν. «Θα απορούσα αν δεν τον έστελναν εκεί», συμπλήρωσε.

Στην ADX Supermax Florence κρατούνται κάποιοι από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βομβιστή του μαραθωνίου της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ αλλά και του Τεντ Καζίνσκι. Εκεί βρίσκεται και ένας από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Lizzie Himmel via Getty Images

 Από τη συγκεκριμένη φυλακή δεν έχει δραπετεύσει κανείς από το 1994 που άρχισε να λειτουργεί. Όλοι κατέληξαν με σιγουριά πως είναι το ιδανικό μέρος για τον Ελ Τσάπο.

Lizzie Himmel via Getty Images
Lizzie Himmel via Getty Images

 Ο Γκουσμάν δραπέτευσε για πρώτη φορά το 2001 όταν βρέθηκε μέσα σε ένα καλάθι με άπλυτα. Τα φώτα όμως στράφηκαν πάνω του όταν κατάφερε και πάλι να ξεφύγει το 2015 μέσω ενός τούνελ με μοτοσικλέτα.

Παρά τις πετυχημένες προσπάθειες του διάσημου κακοποιού τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο, αυτή τη φορά θεωρείται απίθανο να τα καταφέρει. Το σωφρονιστικό κατάστημα περιβάλλεται από φράχτη τεσσάρων μέτρων, ο οποίος διαθέτει αισθητήρες λέιζερ και πίεσης. Για τη φύλαξή του είναι υπεύθυνοι ένοπλοι φύλακες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ υπάρχουν και 12 πύργοι με ελεύθερους σκοπευτές.

Οι φυλακισμένοι εκεί συχνά περνούν χρόνια στην απομόνωση και μέρες χωρίς να μιλήσουν σε άνθρωπο. Παρόλο που έχουν πρόσβαση σε μια τηλεόραση, η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω ενός πολύ μικρού παράθυρου. Ο σχεδιασμός του εμποδίζει τους κρατούμενους να βλέπουν ακόμη και την ακριβή τοποθεσία του κελιού τους μέσα στις εγκαταστάσεις των φυλακών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελ Τσάπο συνελήφθη το 2016, πέντε μήνες μετά την απόδρασή του από φυλακή στο Μεξικό. Στη διάρκεια της δίκης του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του σε εκατοντάδες δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές αλλά και φριχτά βασανιστήρια σε αντιπάλους του αλλά και πρώην συνεργάτες του.

(Με πληροφορίες από AP, USA TODAY)