ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2019 20:05 EET | Updated 12/02/2019 20:09 EET

Ενοχος μετά από πολύκροτη δίκη στις ΗΠΑ ο βαρόνος ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

Η τελική απόφαση για την ποινή θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο.

Reuters

Ενας από τους διασημότερους αρχηγούς των καρτέλ ναρκωτικών της ιστορίας, ο «Ελ Τσάπο» (Joaquin “El Chapo” Guzman), ο οποίος ξεκίνησε  τη διαδρομή του από τη φτώχεια στο αγροτικό Μεξικό για να χτίσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία - δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένοχος σε δικαστήριο των ΗΠΑ την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019.

Οι δικαστές στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους μετά από μια ακροαματική διαδικασία 11 εβδομάδων. Ο «Ελ Τσάπο», 61 ετών, αντιμετωπίζει τώρα μια πιθανότατη ποινή ισόβιας κάθειρξης για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Υπήρξε από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των ανελέητων πολέμων στο Μεξικό ανάμεσα στους βαρόνους των ναρκωτικών που μαίνονται από το 2006.

Εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για δίκη το 2017, μετά τη σύλληψή του στο Μεξικό το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη...

Βίντεο: Η μάχη για τη σύλληψη του «Ελ Τσάπο»

Τα αρρωστημένα ερωτικά μηνύματα του μαφιόζου Ελ Τσάπο στην ερωμένη του

Σε αντίθεση με την τακτική πουι ακολούθησαν άλλοι υψηλόβαθμοι «παίκτες» των καρτέλ, οι οποίοι είχαν εκδοθεί προηγουμένως, ο «Ελ Τσάπο» ήταν ο πρώτος που πήγε στη δίκη αντί να δηλώσει ένοχος και να διαπραγματευθεί μέσω των δικηγόρων για την ποινή του.

Η δίκη, με περισσότερους από 50 μάρτυρες, πρόσφερε στο κοινό μια άνευ προηγουμένου εικόνα των εσωτερικών λειτουργιών του καρτέλ «Sinaloa», που άσκησε για πολλά χρόνια εξουσία σαν «κράτος» στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου ο αρχηγός του γεννήθηκε σε ένα φτωχό ορεινό χωριό.

Ο θρύλος του «Ελ Τσάπο» ενισχύθηκε μετά από δύο δραματικές αποδράσεις από τις φυλακές του Μεξικού και από την εικόνα του «Ρομπέν των Δασών» την οποία ο ίδιος καλλιέργησε επί σειρά ετών.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης για περισσότερο από δύο δεκαετίες, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.