Ο Έλον Μασκ δεν θα μπει στο συμβούλιο του Twitter

Αντίθετα με ό,τι είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.
via Associated Press

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δεν θα ενταχθεί στο διευθυντικό συμβούλιο του Twitter, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Ο δισεκατομμυριούχος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, ανακοίνωσε τα νέα, τα οποία ακολουθούν ένα σαββατοκύριακο tweets από τον Μασκ με προτάσεις για πιθανές αλλαγές στο Twitter, μεταξύ των οποίων και το να γίνει το site ελεύθερο από διαφημίσεις. Περίπου το 90% των εσόδων του Twitter για το 2021 προήλθαν από διαφημίσεις.

«Ο διορισμός του Έλον στο συμβούλιο θα ετίθετο επίσημα σε ισχύ στις 4/9, μα ο Έλον κοινοποίησε το ίδιο πρωί πως δεν θα έμπαινε στο συμβούλιο» έγραψε ο Αγκραβάλ, αναδημοσιεύοντας ένα σημείωμα που είχε σταλεί αρχικά σε εργαζομένους της Tesla. «Πιστεύω πως αυτό είναι για καλύτερο».

Ο Αγκραβάλ δεν έδωσε εξηγήσεις για την απόφαση του Μασκ, αν και άφησε κάτι να εννοηθεί. Το συμβούλιο του Twitter «πίστευε πως το να έχουμε τον Έλον ως θεματοφύλακα της εταιρείας, όπου αυτός, όπως όλα τα μέλη του συμβουλίου, πρέπει να ενεργεί προς το καλύτερο συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων μας, είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός» έγραψε.

Ο Μασκ ανέβασε μερικά περίεργα tweets αργά την Κυριακή, περιλαμβανομένου ενός meme που έγραφε «για να είμαστε δίκαιοι, εντιμότατε, ο πελάτης μου ήταν σε goblin mode», που το ακολούθησε ένα που έλεγε «εξηγεί τα πάντα». Σε ένα άλλο tweet είχε ένα emoji με χέρι πάνω στο στόμα του.

Ο Μασκ έχει τώρα μερίδιο 9% στο Twitter, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προσπαθήσει να αλλάξει την πλατφόρμα ως ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Οι 80,5 εκατομμύρια followers στο Twitter τον καθιστούν μία από τις δημοφιλέστερες φιγούρες στην πλατφόρμα, στο ίδιο επίπεδο με pop stars όπως η Αριάνα Γκράντε και η Lady Gaga. Ωστόσο τα tweets του κάποιες φορές τον βάζουν σε μπελάδες, όπως όταν τα χρησιμοποίησε για να προωθήσει επιχειρηματικές του κινήσεις, να συσπειρώσει τους «πιστούς» της Tesla, να αμφισβητήσει μέτρα για την πανδημία και να αρχίσει καυγάδες. Σε μια περίπτωση ο Μασκ ζήτησε συγγνώμη από έναν Βρετανό εξερευνητή σπηλαίων που υποστήριξε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla τον είχε χαρακτηρίσει παιδόφιλο αναφερόμενος σε αυτόν ως «pedo guy» σε ένα οργισμένο tweet που μετά διεγράφη. Ο εξερευνητής τον μήνυσε για δυσφήμιση, αν και δικαστήριο του Λος Άντζελες αργότερα αθώωσε τον Μασκ. Επίσης, είναι σε μια μακρά αντιπαράθεση με τη US Securities and Exchange Commission για τη δραστηριότητά του στο Twitter. Ο Μασκ και η Tesla είχαν συμφωνήσει το 2018 να πληρώσουν 40 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και τα tweets του Μασκ να εγκρίνονται από δικηγόρο αφού έγραψε στο Twitter πως είχε τα χρήματα για να καταστήσει «private» την Tesla στα 420 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό δεν συνέβη, μα το tweet προκάλεσε άλμα της μετοχής της εταιρείας. Ο δικηγόρος του υποστήριξε πως η SEC παραβιάζει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης του Μασκ, ο οποίος έχει πει ότι είναι απόλυτος ως προς την ελευθερία λόγου, και πως δεν πιστεύει ότι το Twitter τηρεί αυτές τις αρχές- μια άποψη την οποία έχουν και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και διάφοροι δεξιοί πολιτικοί, οι λογαριασμοί των οποίων μπλοκαρίστηκαν για παραβίαση των κανόνων περιεχομένου του Twitter.

Ωστόσο είναι ασαφές τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή του Μασκ στο Twitter.

Με πληροφορίες από Associated Press