Ο επικεφαλής της Samsung στη Βρετανία δεν έδωσε smartphone στην κόρη του προτού γίνει 11 ετών

Το 60% των παιδιών 9-10 ετών έχουν smartphone στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Nadezhda Akimova / EyeEm via Getty Images

Ο επικεφαλής της Samsung Mobile στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι δεν έδωσε smartphone στην κόρη του προτού φτάσει σε ηλικία 11 ετών.

«Προσωπικά, δεν θα της έδινα νωρίς (κινητό), αλλά το πότε θα έπρεπε το παιδί να αποκτήσει τηλέφωνο είναι μια απόφαση που παίρνει ο κάθε γονιός», δήλωσε o Τζέιμς Κίτο.

Όποια κι αν είναι η ηλικία που αποκτά κανείς τηλέφωνο, το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο, συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την «έκπληξη» που εξέφρασε η επικεφαλής επιθεωρήτρια της Ofsted (σ.σ υπηρεσία για τα στάνταρντ της εκπαίδευσης στη Βρετανία) για το γεγονός ότι μαθητές δημοτικού έχουν smartphone.

Παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών έχουν εκτεθεί σε διαδικτυακή πορνογραφία, σύμφωνα με μια μελέτη που διαπιστώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Κίτο, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της Samsung τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δήλωσε στο BBC: «Το σημαντικό είναι οποιοδήποτε χρησιμοποιεί ένα smartphone, ανεξαρτήτως ηλικίας, να είναι ασφαλής όταν «σερφάρει» στο διαδίκτυο» και πρόσθεσε: «Η δική μου κόρη απέκτησε smartphone όταν έγινε 11 ετών», συμπλήρωσε.

«Όποια επιλογή κι αν κάνει κάποιος, σε όποια ηλικία κι αν το αποφασίσει για το παιδί του, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι εάν μπαίνουν στο διαδίκτυο, αυτό γίνεται με ασφαλή τρόπο», συμπλήρωσε.

Όλοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες γονικού ελέγχου για να περιορίσουν το τι μπορούν να δουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, Ofcom, η οποία τονίζει επίσης ότι τα παιδιά πρέπει να είναι προσεκτικά όταν μοιράζονται φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα μελέτη της εταιρείας ερευνών Childwise, σύμφωνα με την οποία τα τρία τέταρτα των παιδιών 9-10 ετών στη Βρετανία έχουν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο.

Από αυτά, το 60% έχει δικό του smartphone και το 14% χρησιμοποιεί συσκευή που ανήκει σε συγγενή ή φίλο.

Πάνω από τα δύο τρία αυτών των παιδιών μπαίνουν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, Childwise Monitor 2023, το 8% των παιδιών 5 και 6 ετών έχουν δικό τους τηλέφωνο και το 8% έχουν πρόσβαση σε συσκευή συγγενούς ή φίλου. Για τα παιδιά 7-8 ετών, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 43% και 23%.

Τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής επιθεωρητής του Ofsted, Αμάντα Σπίελμαν, δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται άνετα» με τα μικρότερα παιδιά να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και είπε ότι μπορεί να γίνει μια «μεγάλη συμφωνία» για να περιοριστεί η πρόσβαση των παιδιών σε πορνό και περιεχόμενο για ενήλικες.

Στο μεταξύ, άλλη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, το 10% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είχαν δει πορνογραφία έως την ηλικία των 9 ετών και το 27% έως τα 11 χρόνια τους. Έως τα 13 έτη, οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν δει πορνογραφία.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα