ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2019 17:53 EET

Ο επιστήμονας που δημιούργησε τα γενετικά τροποποιημένα μωρά ίσως αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή

Ο Χε τον Νοέμβριο είχε αναφέρει ότι οι γονείς των τροποποιημένων εμβρύων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους ή να παραχωρήσουν συνέντευξη

China Stringer Network / Reuters

Ένας Κινέζος επιστήμονας ισχυρίστηκε τον Νοέμβριο ότι βοήθησε να έλθουν στον κόσμο τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν εκείνο τον μήνα και των οποίων το DNA είχε προηγουμένως τροποποιήσει ο ίδιος στο στάδιο του εμβρύου.

Σύμφωνα με τον Χε Τζιανκούι, ερευνητή στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Σεντσέν, καθώς επίσης ιδρυτής δύο εταιρειών γενετικής, στόχος της γενετικής τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης, αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, ώστε να αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν: τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.

Ο Κινέζος ερευνητής δήλωσε ότι, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. Μέχρι σήμερα, έχει γεννήσει ένα από αυτά τα ζευγάρια (τα δίδυμα κορίτσια).

ANTHONY WALLACE via Getty Images

Ωστόσο, δέχτηκε άμεσα την κριτική της επιστημονικής κοινότητας. Η εκτέλεση τέτοιων πειραμάτων χωρίς πλήρη κατανόηση των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων θεωρήθηκε εξαιρετικά ανήθικη και επικίνδυνη.Επιπλέον, ανήγγειλε τα αποτελέσματά του χωρίς να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Οι αρχές ανήγγειλαν ότι η επιστημονική του δράση «παραβιάζει τη φύση.»

Περισσότερη ίντριγκα δημιούργησε και η αποκάλυψη ότι ο Χι ήταν εγκατεστημένος σε κτίριο της κυβέρνησης για λόγους προστασίας. Μερικοί από τους συναδέλφους του είπαν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή, αν κατηγορηθεί για δωροδοκία αλλά και για διαφθορά.

Ο Robin Lovell-Badge, από το Francis Crick Institute του Λονδίνου αναφέρει το εξής: ”Υπάρχει επίσημη έρευνα που διεξάγεται από τα υπουργεία Επιστημών και Υγείας. Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν ήταν ο μόνος που συμμετείχε σε αυτό το εγχείρημα προφανώς.  Θα μπορούσε να δεχτεί κάθε είδους κατηγορίες διαφθοράς και να είναι ένοχος για διαφθορά στην Κίνα αυτές τις μέρες. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει το κεφάλι τους για διαφθορά. ”

Ο Χε τον Νοέμβριο είχε αναφέρει ότι οι γονείς των τροποποιημένων εμβρύων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους ή να παραχωρήσουν συνέντευξη και ο ίδιος δεν αποκάλυψε ούτε πού ζουν, ούτε πού έγινε η γενετική τροποποίηση. Όπως είπε, «νιώθω μεγάλη ευθύνη» και τόνισε ότι «η κοινωνία θα αποφασίσει τι θα κάνει από δω και πέρα», κατά πόσο δηλαδή θα επιτρέψει ή όχι τέτοιες επεμβάσεις στο εμβρυικό DNA.

Έπεται και συνέχεια.

(Με πληροφορίες από Newsweek, Reuters)