Ο Guardian αποκαλύπτει πως η Ryanair έχει καθηλώσει τρία αεροσκάφη της λόγω ρωγμών

Πρόκειται για Boeing 737. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει για τις κινήσεις της.
Regis Duvignau / Reuters

Τουλάχιστον τρία αεροσκάφη Boeing 737 της Ryanair έχουν καθηλωθεί λόγω ρωγμών μεταξύ των φτερών και της ατράκτου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν αποκαλύφθηκε στο κοινό, αναφέρει ο Guardian σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία είναι η τελευταία που πλήττεται από αντίστοιχα λάθη στη δομή του αεροσκάφους, τα οποία έχουν προκαλέσει την επείγουσα προσγείωση 50 αεροπλάνων παγκοσμίως από τις 3 Οκτωβρίου.

To θέμα είναι πως ενώ άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η αυστραλιανή Qantas έχει αποκαλύψει τον αριθμό των αεροσκαφών που έχουν αποσυρθεί εξαιτίας των ρωγμών, η Ryanair, η οποία εκμεταλλεύεται τον μεγαλύτερο στόλο 737 στην Ευρώπη – έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει πόσα από τα αεροπλάνα της έχουν επηρεαστεί.

Tην περασμένη Πέμπτη, η αεροπορική εταιρεία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως δεν αναμένει πως το πρόβλημα που υπάρχει παγκοσμίως θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των δικών της αεροσκαφών.

Ο Guardian όμως τώρα αποκαλύπτει πως έχουν αποσυρθεί τρία από τα αεροπλάνα της. Οι αριθμοί καταχώρισης τους είναι EI-DCL, EI-DAL και EI-DCJ. Και τα τρία είναι άνω των 15 ετών.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flight Aware δείχνει ότι τα δύο από αυτά βρίσκονται σήμερα σε έναν χώρο επιδιόρθωσης αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Logistics στην Καλιφόρνια.

Το τρίτο αεροσκάφος βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Stansted στο Λονδίνο.

Αντίγραφο των εσωτερικών αρχείων της Ryanair που είδε ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως και τα τρία χρειάζονται επισκευή.

Tη Δευτέρα η Ryanair δεν απάντησε στα ερωτήματα που της τέθηκαν σχετικά με το αεροσκάφος.

Την Τρίτη, μετά την παρουσίαση περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων, ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε πως η Ryanair δεν περίμενε πως ένα τόσο μικρό πρόβλημα θα επηρέαζε τη διαθεσιμότητα των αεροπλάνων της.

Είπε παράλληλα πως η εταιρεία ολοκλήρωσε τις επιθεωρήσεις της σε αεροσκάφη με πάνω από 30.000 κύκλους πτήσης και επί του παρόντος δεν έχουν προκύψει κάποια ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Οκτωβρίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε επείγουσα οδηγία σύμφωνα με την οποία όλοι οι κύκλοι των πτήσεων 737 θα πρέπει να ελεγχθούν εντός μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ένα από τα αεροσκάφη της εταιρείας σταμάτησε ξαφνικά να πετά στις 3 Οκτωβρίου ενώ τα άλλα δύο ανακοίνωσαν πως καθηλώνονται μία εβδομάδα μετά.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αεροπορική εταιρεία Qantas καθήλωσε επίσης χωρίς προειδοποίηση ένα από τα αεροσκάφη της Boeing 737 ΝΓ, καθώς ανακάλυψε ένα «ράγισμα» σε ένα τμήμα των φτερών.

Σχεδόν πενήντα αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα σε όλο τον κόσμο για τον ίδιο λόγο.

Δημοφιλή