Ο Μακρόν καλεί τους ευρωπαίους ψηφοφόρους να αντιδράσουν και να δουν τα ψέματα των ακροδεξιών

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο η ακροδεξιά θα είναι η πρώτη δύναμη.
via Associated Press

Με τον Εμμανουέλ Μακρόν να νιώθει ασφυκτικά την ανάσα της Μαρίν Λεπέν δίπλα του ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς το εθνικιστικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε σθεναρά κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του στον Economist, χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους εθνικιστές ως «κρυφούς υπέρμαχους του Brexit» οι οποίοι πουλούσαν τότε τα «ίδια ψέματα» στους Βρετανούς για να βγούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η άνοδος του εθνικισμού είναι να είμαστε αρκετά τολμηροί ώστε να μην πιστεύουμε ότι η άνοδός τους είναι αναπόφευκτη» είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη που δόθηκε μετά από ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, όπου τόνισε, πως η Ευρώπη ήταν «θνητή… και θα μπορούσε να πεθάνει» εν μέρει λόγω της υπαρξιακής απειλής που θέτει η ρωσική επιθετικότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η παρουσία τους (ακροδεξιοί) δεν είναι μόνο στις 27 χώρες μέλη.Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι (στις ευρωεκλογές) κερδισμένη θα είναι η ακροδεξιά ομάδα Identity and Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία περιλαμβάνει τη γερμανική Alternative für Deutschland (AfD) και την ιταλική Lega.

«Αυτό που με σκοτώνει, στη Γαλλία όπως και στην Ευρώπη, είναι το πνεύμα της ήττας. Το πνεύμα της ήττας σημαίνει δύο πράγματα: το συνηθίζεις και σταματάς να αγωνίζεσαι».

«Το δεύτερο είναι το «what’s-the-pointism» (ποιο το νόημα), η δειλία. Ο κόσμος κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν κάνουν πολιτική. Όμως όλοι λένε ότι ο εθνικισμός ανεβαίνει. Προφανώς, είναι απλό. Αλλά οι εθνικιστές διαστρεβλώνουν την ευρωπαϊκή συζήτηση» τόνισε.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην Βρετανία από την αποχώρησή της από την ΕΕ, πρόσθεσε: «Το Brexit έχει φτωχύνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει το μεταναστευτικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι και τόσο κακό, αλλά κανείς δεν τολμά να πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και έτσι, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τίποτα».

Σχολιάζοντας τα εθνικιστικά κόμματα στην ΕΕ, είπε με έμφαση: «Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να λέμε ότι δεν είναι πρόβλημα να εμπιστευόμαστε την τράπεζα σε ληστές. Όταν βρίσκονται γύρω από το τραπέζι, παίρνουν την Ευρώπη όμηρο.

Λέω λοιπόν στους Ευρωπαίους: Ξυπνήστε. Ξύπνα! Είναι κρυφοί Brexiteers (Μπρεξιτιστές). Όλοι οι Ευρωπαίοι εθνικιστές είναι κρυφοί Brexiteers. Λένε όλοι τα ίδια ψέματα και τελικά έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Μην κάνετε λάθος. Εάν εμπιστευτείτε τα κλειδιά σε ανθρώπους που σκέφτονται όπως αυτοί, δεν υπάρχει λόγος να γίνει η Ευρώπη μεγάλη δύναμη. Κανένας απολύτως λόγος.»

Αναφερόμενος στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν τόνισε ότι (στο παρελθόν) ήθελε η Γαλλία να αποσυρθεί από την Ευρώπη, από το ευρώ, «από τα πάντα». «Τώρα δεν λέει τίποτα πια. Δρέπει τα οφέλη της Ευρώπης, ενώ θέλει να την καταστρέψει χωρίς να πει τίποτα. Και αυτό ισχύει σε κάθε χώρα».

Δημοφιλή