Παναγία των Παρισίων: Ανησυχίες για μόλυνση πολιτών από μόλυβδο μετά την πυρκαγιά

Και δυστυχώς οι φόβοι είναι έντονοι.
POOL New / Reuters

Tα μικρά παιδιά και οι γυναίκες που κυοφορούν στο Παρίσι και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από την Παναγία των Παρισίων καλούνται από την υπηρεσία Υγείας της Γαλλίας να κάνουν άμεσα εξετάσεις αίματος καθώς ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον μόλυβδο που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Αφορμή για την εντολή ήταν ένα παιδί που κατοικεί στο île de la Cité, το νησάκι όπου βρίσκεται ο καθεδρικός και στο οποίο εντοπίστηκε -μετά από εξετάσεις που έκανε- πως στο αίμα του είχε υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό στις 15 Απριλίου απελευθέρωσε πλήθος τοξικών ουσιών.

Να σημειωθεί μόνο πως περίπου 300 τόνοι μολύβδου από την οροφή και το καμπαναριό έλιωσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ανέφερε η περιβαλλοντική ομάδα Robin des Bois.

Mία περίπου εβδομάδα μετά τη φωτιά, η αστυνομία στο Παρίσι διευκρίνισε πως η απειλή από την έκθεση σε μόλυβδο δεν είναι αμελητέα και συνέστησε στους ανθρώπους που ζουν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς να χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια για να απομακρύνουν τη σκόνη.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό του παιδιού ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι των υψηλών συγκεντρώσεων των τοξικών ουσιών στον οργανισμό του. Το παιδί θα παρακολουθείται στενά από γιατρούς για να καταγραφεί η εξέλιξη της υγείας του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μόλυβδος είναι ένα μέταλλο, ιδιαίτερα τοξικό για τον άνθρωπο και ακόμα πιο επιβλαβές για τα μικρά παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στο νευρικό σύστημα και τα νεφρά.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις προτρέπουν τους υπαλλήλους που εργάζονται για την ανέγερση του ναού να απολυμαίνουν καλά τα χέρια τους μετά τις εργασίες.

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να ανοικοδομήσει το σύμβολο του Παρισιού μέσα σε πέντε χρόνια - εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

(Με πληροφορίες από BBC)