Ο Μπερλουσκόνι και οι γυναίκες: 7 φορές που ο Καβαλιέρε πήγε τον σεξισμό σε άλλο επίπεδο

Ο Μπερλουσκόνι και οι γυναίκες: 7 φορές που ο Καβαλιέρε πήγε τον σεξισμό σε άλλο επίπεδο
Alessandro Bianchi / Reuters

Ενώ οι Ιταλοί ετοιμάζονται για τις εθνικές τους εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Μαζί με τον ίδιο, δε, επέστρεψαν και τα γνωστά, σεξιστικά του σχόλια.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη με μία δημοσιογράφο του BBC, τη Sofia Bettiza την περασμένη εβδομάδα, με την οποία ο Μπερλουσκόνι αντάλλαξε χειραψία και σχολίασε τη δύναμη της δημοσιογράφου.

«Μη χαιρετάς έτσι, είσαι πολύ δυνατή. Οι άντρες θα νομίζουν ότι θα τους δείρεις και δε θα σε παντρευτεί κανείς. Είσαι ήδη παντρεμένη; Τα βλέπεις; Πρόσεχε», ήταν το σχόλιο του καβαλιέρε.

Το συγκεκριμένο τέτοιου τύπου σχόλιο σαφώς και δεν είναι το πρώτο ανάλογο που βγαίνει από το στόμα του Μπερλουσκόνι. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το περιοδικό Time κάνει μια αναδρομή στα πιο viral σεξιστικά σχόλια του καβαλιέρε, στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.

2003: Είπε σε Αμερικανούς επενδυτές ότι οι Ιταλίδες γραμματείς είναι ένας πολύ καλός λόγος να επενδύσουν στην Ιταλία. Αργότερα, προσπάθησε να το συμμαζέψει, κάνοντας λόγο για παρεξηγημένη δήλωση.

2005: Προκάλεσε σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο όταν φλέρταρε ανοιχτά την πρόεδρος της Φινλανδίας, Tarja Halonen, ώστε να την πείσει να αφήσει την Ιταλία να φιλοξενήσει μια νέα υπηρεσία της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. «Έπρεπε να χρησιμοποιήσω όλες τις τακτικές ενός playboy που διαθέτω, ακόμη κι αν δεν τις έχω χρησιμοποιήσει για καιρό», είχε δηλώσει τότε.

2006: Δικαιολόγησε την απουσία περισσότερων γυναικών στον κεντροδεξιό συνασπισμό του λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεις κάποια που να θέλει να αφήσει δουλειά και οικογένεια για να περάσει 5 μέρες τη βδομάδα στη Ρώμη». Οι δηλώσεις αυτές επικρίθηκαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από πολιτικούς στη δική του παράταξη.

2009: Η Ιταλία έζησε το δικό της #MeToo κίνημα, έπειτα από τις καταγγελίες για σεξιστικά σχόλια και σεξιστικό χειρισμό υποθέσεων βιασμών από τον ίδιο το Μπερλουσκόνι αλλά και τα σεξουαλικά σκάνδαλα που τον αφορούσαν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πάρτι «μπούγκα μπούγκα»;

2010: Ο καβαλιέρε επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ένα ομοφοβικό αστείο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπειτα από τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη. «Είναι προτιμότερο να παθιάζεσαι με τις όμορφες γυναίκες, παρά να είσαι gay», δήλωσε με θράσος τότε.

2013: Προσέβαλε δημόσια μια υπάλληλο εταιρείας πράσινης ενέργειας σε μια εκδήλωση όταν τη ρώτησε στη σκηνή του event: «Έρχεσαι σε οργασμό; Πόσες φορές;».

2016: Επικρίθηκε ευρέως όταν σχολίασε την υποψηφιότητα μιας εγκύου για τη δημαρχία της Ρώμης ως εξής: «Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι μια μητέρα δεν μπορεί να αφιερωθεί στη δουλειά της και αυτή η συγκεκριμένη δουλειά θα είναι απαίσια, καθώς η Ρώμη είναι σε άθλια κατάσταση».

Δημοφιλή