Ο Μπόρις Τζόνσον επιστρατεύει λουκάνικα, Ζελένσκι και δασμούς χάλυβα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει μια «καλοκαιρινή επίθεση με λουκάνικα» για να τονώσει την υποστήριξη των βουλευτών του.
Boris Johnson on a visit to Heck Foods Ltd.
Boris Johnson on a visit to Heck Foods Ltd.
Pool via Getty Images

Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά τις αποκαλύψεις για τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και όχι μόνο για να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού. Την Παρασκευή η Independent ανέφερε ότι ο Τζόνσον συνέταξε έναν κατάλογο κυβερνητικών στελεχών που θα υποβάλλουν παραιτήσεις σε μια προσπάθεια να σώσει την πρωθυπουργία του. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται να αποκάλεσε το σχέδιο «Επιχείρηση Σώστε το Μεγάλο Σκύλο».

Η εν λόγω επιχείρηση ανέβασε ταχύτητα τη Δευτέρα καθώς έγιναν γνωστές μια σειρά από τακτικές που θα υιοθετήσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός προκιμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ανάμεσα τους ο Τζόνσον θα προσφέρει «μπάρμπεκιου και ποτά» σε πιστούς υποστηρικτές του στην αγαπημένη του έπαυλη Chequers.

Μια λίστα καλεσμένων περιλαμβάνει βουλευτές που δήλωσαν δημόσια ότι θα στηρίξουν τον Τζόνσον σε ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την Mail on Sunday.

Στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «καλοκαιρινής επίθεσης με λουκάνικα» του Τζόνσον έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει τον Βολόντιμιρ Zελένσκι να μιλήσει στη διάσκεψη του κόμματος των Τόρις, σύμφωνα με τους Sunday Times.

The PM's so-called “summer sausage offensive” is planned for several events in the second half of July, insiders told the Mail on Sunday.
The PM's so-called “summer sausage offensive” is planned for several events in the second half of July, insiders told the Mail on Sunday.
JEREMY SELWYN via Getty Images

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί συζήτησαν να προσφέρουν στον Ουκρανό πρόεδρο μια επίσκεψη με κάθε επισημότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης μιας ακρόασης με τη βασίλισσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά στελέχη του συντηρητικού κόμματος θα ήθελαν ο Ζελένσκι να είναι «επίτιμος καλεσμένος» στη διάσκεψη του Κόμματος των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ τον Οκτώβριο - και πιθανώς να μιλήσει στη διάσκεψη μέσω μιας σύνδεσης βίντεο.

Και, σε μια άλλη προσπάθεια τόνωσης της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα πρόκειται να επιβληθούν σε μια προσπάθεια να κερδιθεί ξανά η υποστήριξη στις εκλογικές περιφέρειες του Κόκκινου Τοίχου (σ.σ εκλογικές περιφέρειες κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Αγγλίας και της βορειοανατολικής Ουαλίας όπου παραδοσιακά εκλέγονταν Εργατικοί βουλευτές).

Ο Τζόνσον θα διακινδυνεύσει να κατηγορηθεί και πάλι ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αυτή την εβδομάδα με νέα όρια που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους βρετανούς κατασκευαστές από εισαγωγές φθηνότερου χάλυβα από το εξωτερικό.

British Prime Minister Boris Johnson and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in Kyiv, Ukraine on April 09, 2022.
British Prime Minister Boris Johnson and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in Kyiv, Ukraine on April 09, 2022.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία ότι η άρση των περιορισμών στις φθηνές προμήθειες από τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα ήταν ο «ο ορθός δρόμος προς τα εμπρός».

Ολα αυτά συμβαίνουν μετά από μερικές δύσκολες αρκετά εβδομάδες για τον Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης ψήφου εμπιστοσύνης κατά την οποία το 41% των βουλευτών των Τόρις ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής του.

Την περασμένη εβδομάδα το Συντηρητικό κόμμα καταποντίστηκε επίσης σε δύο κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στο Tiverton και στο Honiton και στο Wakefield.

Υπήρξαν νέες εκκλήσεις για την παραίτηση του Τζόνσον την Πέμπτη, με προειδοποιήσεις από δύο πρώην ηγέτες των Τόρις, τον Λόρδο Χάουαρντ και τον Λόρδο Χέιγκ.

Οι απώλειες έχουν ωθήσει τους βουλευτές-αντάρτες των Τόρις που σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους για να εκδιώξουν τον Τζόνσον, να πιέσουν για αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού του κόμματος ώστε να επιτραπεί μια δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του.

Οι βουλευτές των Τόρις που θέλουν να απομακρύνουν τον Τζόνσον επιδιώκουν να εκλεγούν στις 18 υψηλότερες θέσεις στην Επιτροπή του 1922, η οποία υπαγορεύει πώς διεξάγονται οι ψήφοι εμπιστοσύνης στους ηγέτες των Τόρις.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν μπορεί να διεξαχθεί άλλη ψηφοφορία για ένα χρόνο. Ωστόσο, οι αντάρτες θέλουν να καταργηθεί αυτός ο κανόνας - κάτι που θα μπορούσε να γίνει εφικτό εάν 10 από τα 18 ανώτερα μέλη της επιτροπής το επιλέξουν.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέρριψε τις απειλές περί ανατροπής του με μια εκπληκτική πρόβλεψη ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία στη δεκαετία του 2030.

Ο Τζόνσον κατέπληξε τους βουλευτές που σχεδίαζαν την πτώση του επιμένοντας ότι ήδη σκέφτεται πολύ πέρα από τις επόμενες εκλογές και σχεδιάζει την τρίτη του θητεία.

Ο επαναστάτης Τόρι, Άντριου Μπρίτζεν, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών μιας δεύτερης ψηφοφορίας μομφής, είπε στη Sun την Κυριακή: «Όταν άκουσα ότι σχεδιάζει να μείνει μέχρι το 2030, νόμιζα ότι μιλούσε για τις.. 8 και μισή (σ.σ γράφεται με τον ίδιο τρόπο στο ηλεκτρονικό ρολόι).

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μείνει μέχρι τις 20:30. Μπορεί ακόμη και να μείνει μέχρι τις εννιά, αν θέλει - αρκεί να φύγει πριν διαλυθεί το κοινοβούλιο για το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς εάν είχε αυταπάτες μιλώντας ότι θα είναι πρωθυπουργός στη δεκαετία του 2030, ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία: «Αυτό που λέω είναι ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση που συνεχίζει να προσφέρει πολλά στον λαό αυτής της χώρας. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.”

Ένας στενός σύμμαχος του Τζόνσον είπε πρόσφατα στην The Telegraph: «Θα πρέπει να τον βγάλετε έξω σηκωτό».

Δημοφιλή