ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2020 07:37 EET

Ο Πούτιν κάνει συνταγματική αναθεώρηση και μπλοκάρει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Κατοχυρώνει τον γάμο ως ένωση μόνο ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα.

ASSOCIATED PRESS
Από το gay parade της Γερμανίας. 

Τον πλήρη αποκλεισμό του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θέλει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ορίζοντας ως γάμο μόνον την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Η συγκεκριμένη είναι μία από τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρότεινε και θα τεθούν στη λαϊκή ψήφο. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι η συγκεριμένη πρόταση είναι μια κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να κρατηθεί στην εξουσία και μετά το πέρας της προεδρικής του θητείας που λήγει το 2024. Η Ρωσία ετοιμάζεται για την πρώτη αναθεώρηση του συντάγματος από το 1993.

Εξάλλου και πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει ξανά την άποψή του για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. «όσο είμαι πρόεδρος, δεν πρόκειται να υπάρξει ”γονέας 1″ και ”γονέας 2″. Θα υπάρχει μπαμπάς και μαμά», είχε πει τον προηγούμενο μήνα. 

ASSOCIATED PRESS
Από το gay parade της Βραζιλίας. 

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η διακήρυξη της πίστης των Ρώσων στον Θεό και την απαγόρευση να παραδοθεί οποιοδήποτε ρωσικό έδαφος, κάτι που σχετίζεται με την Κριμαία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι προτάσεις δεν αντανακλούν τόσο τις παραδοσιακές αξίες, όσο παρέχουν νομική βάση στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει σε θέση επιρροής και μετά το 2024. Ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές είναι και η συνταγματική κατοχύρωση ενός οργάνου, ελάχιστα γνωστού στη Ρωσία, που ονομάζεται «κρατικό συμβούλιο» και που ορισμένοι θεωρούν ότι θα αποτελέσει τη μελλοντική βάση εξουσίας του Πούτιν. Κάποιες άλλες τροπολογίες θα αφορούν στην ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλείται να πείσει τους Ρώσους για την αναγκαιότητα των αλλαγών.

Αφού γίνει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στα μέσα Απριλίου θα γίνει δημοψήφισμα στη Ρωσία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι συντηρητικές αλλαγές εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία. 

 

(Mε πληροφορίες από New York Times