Ο Πούτιν παραχωρεί τη ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας ζει στη Ρωσία από το 2013 για να γλιτώσει την ποινική δίωξη στις Η.Π.Α.
via Associated Press

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τη ρωσική υπηκοότητα στον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος ηγέτης τη Δευτέρα.

Ο Σνόουντεν είναι ένας από τους 75 ξένους υπηκόους που αναφέρονται στο διάταγμα στους οποίους χορηγείται ρωσική υπηκοότητα. Το διάταγμα δημοσιεύτηκε σε επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ο Σνόουντεν, Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA, ζει στη Ρωσία από το 2013 για να γλιτώσει από την ποινική δίωξη στις Η.Π.Α. καθώς διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Του χορηγήθηκε μόνιμη διαμονή το 2020 και είπε τότε ότι σχεδίαζε να υποβάλει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα, χωρίς να αποποιηθεί την αμερικανική του υπηκοότητα.

Δημοφιλή