Ο πόλεμος της κοκαΐνης στα Βαλκάνια και τα 4 συμβόλαια θανάτου σε Βάρη-Κέρκυρα

Τουλάχιστον 39 εμπλεκόμενοι δαπάνησαν 3,5 εκάτ. ευρώ για τις 4 εκτελέσεις - Η ταβέρνα, ο αποθηκάριος και το παρολίγο μακελειό σε γνωστό εμπορικό κέντρο.
ΕΛ.ΑΣ

Τέσσερα χρόνια έρευνας, εκατοντάδες εξακριβώσεις, ταξίδια στη Σερβία και ανταλλαγή πληροφοριών με ξένες υπηρεσίες, χρειάστηκαν τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να εξιχνιάσουν δύο διπλά συμβόλαια θανάτου, τα οποία διαπράχθηκαν στη χώρα μας με κίνητρο την αντιπαλότητα εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών με έδρα το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για τη δολοφονία δύο υψηλόβαθμων στελεχών της φατρίας Κάλιαρι, που διαπράχθηκε τον Ιανουάριου του 2020, μέσα σε ταβέρνα στα Βλάχικα της Βάρης, την ώρα που τα θύματα έτρωγαν με τις συζύγους και τα παιδιά τους, αλλά και για τη δολοφονία ακόμα δύο στελεχών της ίδιας οργάνωσης, στον Χαλικούνα της Κέρκυρας τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, μόλις τα θύματα επέστρεψαν από φαγητό στην πολυτελή εξοχική κατοικία, την οποία ενοικίαζαν.

.
.
ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ασφάλειας η αντίπαλη συμμορία Κόβατς για να καταφέρει τις τέσσερις δολοφονίες δαπάνησε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και έστειλε περισσότερα από 30 μέλη της στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις δολοφονηθέντες είχαν επιλέξει τη χώρα μας, προκειμένου να κρυφτούν, καθώς μαίνεται πόλεμος μεταξύ των δύο φατριών από το 2014, με αφορμή την απώλεια διακοσίων κιλών κοκαΐνης. Οι ηθικοί αυτουργοί γνώριζαν ότι είναι στην Ελλάδα, αλλά όχι το ακριβές σημείο.

Η αναζήτηση

Όταν έμαθαν ότι οι σύζυγοι των δύο πρώτων θυμάτων θα τους επισκέπτονταν στην Αττική, τοποθέτησαν συσκευή GPS στο όχημα της μίας, αλλά αυτό χάλασε και δεν τους έδωσε την ακριβή διεύθυνση. Έτσι τουλάχιστον 15 μέλη της σπείρας ξεκίνησαν να τους αναζητούν στα εμπορικά κέντρα της ελληνικής πρωτεύουσας, υπολογίζοντας ότι οι οικογένειες θα ήθελαν να ψωνίσουν ρούχα και κοσμήματα.

Το εμπορικό κέντρο

Έντεκα ημέρες πριν τη διπλή εκτέλεση στη Βάρη, οι «παρατηρητές» εντοπίζουν τους στόχους σε εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου και ενημερώνουν τους εκτελεστές. Εκείνοι σπεύδουν στο κτίριο, αλλά δεν προχωρούν στη δολοφονία, γιατί καθυστέρησε ο «αποθηκάριος» να τους μεταφέρει τον οπλισμό, με τους Αξιωματικούς της Ασφάλειας να θεωρούν ότι έτσι γλίτωσαν ανυποψίαστοι πολίτες, που πιθανά θα ήταν παράπλευρες απώλειες για τους κακοποιούς.

ΕΛ.ΑΣ

Η ταβέρνα

Στις 19 Ιανουαρίου 2020 τους εντόπισαν τυχαία να τρώνε με τις συζύγους σε ταβέρνα της Βάρης. Ένας από τους «παρατηρητές» μπήκε στο κατάστημα για να δει με ακρίβεια σε ποια θέση ήταν ο καθένας. Στις έξι και μισή το απόγευμα, τέσσερις εκτελεστές τους σκότωσαν με 24 σφαίρες, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά τη γυναίκα του ενός.

Αμέσως μετά οι δράστες κατάφεραν να εξαφανιστούν με αυτοκίνητο και πολύ γρήγορα να διαφύγουν από τη χώρα

Η Κέρκυρα

Κομβικό ρόλο στον εντοπισμό των στόχων έπαιξε και στις δύο περιπτώσεις ένας άνδρας με το προσωνύμιο «Ζέμο». Εκείνος ήταν έμπιστος των θυμάτων, αλλά έδινε πληροφορίες για τις κινήσεις τους στους αντιπάλους τους.

Οι εκτελεστές έφθασαν στο Νησί των Φαιάκων και διέφυγαν από αυτό με φουσκωτό από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Γνώριζαν την έπαυλη, που είχαν ενοικιάσει οι δύο άνδρες, και, όταν πήγαν για φαγητό στην παραλία, μπήκαν στην αυλή και τους περίμεναν. Μόλις επέστρεψαν τους εκτέλεσαν μέσα στο αυτοκίνητο και για να καλύψουν την πράξη τους, έβαλαν ένα φουσκωτό μαξιλάρι παραλίας στο χώρο αποσκευών, για να κρύβει προσωρινά τους δολοφονηθέντες. Για τις μετακινήσεις τους, στο νησί, χρησιμοποιούσαν τετράτροχες μηχανές, αλλά τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών κατάφεραν να εντοπίσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας και να τους ταυτοποιήσουν.

ΕΛ.ΑΣ

Η συνεργασία

Οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν με αστυνομικούς της Σερβίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 39 εμπλεκόμενους, από τους οποίους συνέλαβαν έναν στην Αθήνα, επτά στη Σερβία και δύο στην Ισπανία, ενώ ακόμα 17 άτομα είναι έγκλειστα σε φυλακές της Ευρώπης, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Ο αποθηκάριος

Στη χώρα μας συνέλαβαν έναν 44χρονο, υπήκοο Αλβανίας, τον οποία στρατολόγησε η φατρία και είχε αναλάβει καθήκοντα αποθηκάριου και μεταφορέα οπλισμού, ενώ με όχημα πήρε τους εκτελεστές της Κέρκυρας από τα Σύβοτα και τους μετέφερε στη Χαλκιδική, απ΄όπου έφυγαν μέσα σε 48 ώρες για τη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή