Ο τουρισμός στα καλύτερα του: Πού ταξιδεύουν οι τουρίστες και τι επιλέγουν στις διακοπές τους

Το άρθρο του βρετανικού Guardian είναι ένας αναλυτικός οδηγός για την τουριστική κίνηση παγκοσμίως.
Alexander Spatari via Getty Images

Ένα μόλις βήμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και ενώ οι πρώτοι αδειούχοι σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη κλείσει δωμάτια και ετοιμάζουν βαλίτσες, ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο αναφορικά με τα κύματα τουριστών που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και τους προορισμούς που αυτοί προτιμούν.

Πόσοι θα ταξιδέψουν

Ο τουρισμός γενικά κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 2018 σημειώθηκαν 1,4 δισεκατομμύρια αφίξεις τουριστών, ενώ παρατηρήθηκε μια αύξηση 6% σε σχέση με το 2017. Πολλοί από αυτούς πραγματοποίησαν περισσότερα από ένα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η αύξηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αν λάβει κανείς υπόψιν του πως ο τουρισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Τη χρονιά που πέρασε τα τουριστικά έσοδα άγγιξαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γράφημα του Guardian το οποίο παρουσιάζει πόσο αυξήθηκαν τα κύματα των τουριστών μέσα στα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1950 ενώ οι διεθνείς τουριστικές επισκέψεις έφτασαν τα 25 εκατομμύρια, το 1970 αυξήθηκαν στα 166 εκατομμύρια. Το 1990 κατέγραψαν πάλι άνοδο και άγγιξαν τα 435 εκατομμύρια.

Η ίδρυση όλο και περισσότερων αεροπορικών εταιρειών έχει κάνει τα ταξίδια πιο προσιτά σε σχέση με το παρελθόν με τους επιβάτες να μπορούν για παράδειγμα να πετούν από το Λονδίνο στο Ντίσελντορφ με μόλις 7,99 λίρες.

Ο Νικόντεμ Σουμσίλο, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών και Τουρισμού, αναφέρει πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας οφείλεται εν μέρει στην άνοδο των ψηφιακών υπηρεσιών. «Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον κλάδο ήταν η επανάσταση που σημειώθηκε στις online κρατήσεις που μείωσαν τις τιμές και παράλληλα αύξησαν την ικανοποίηση των ταξιδιωτών», λέει χαρακτηριστικά.

grinvalds via Getty Images

Οι πιο διάσημοι προορισμοί

Ποιοι είναι όμως οι προορισμοί που επιλέγουν οι ταξιδιώτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές; Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, αποδεικνύουν πως τα 4/5 των τουριστών προτιμούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας τους.

Όταν όμως επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, συνήθως επιλέγουν την Ευρώπη, η οποία μόνο πέρσι υποδέχτηκε 713 εκατομμύρια επισκέπτες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γαλλία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τις προτιμήσεις των τουριστών ενώ ακολουθούν οι Ισπανία, ΗΠΑ, Κίνα και Ιταλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η έβδομη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση. Το 2018 τα ταξίδια στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή σημείωσαν άνοδο, ενώ το ίδιο συνέβη γενικά με τους μη συνηθσιμένους προορισμούς.

Το 2018 επίσης η Uber κατέγραψε για τους χρήστες της τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Empire State Building στη Νέα Υόρκη βρέθηκε στην πρώτη θέση, ακολουθούμενο από τον Πύργο Ελευθερίας και τον Πύργο CN στο Τορόντο. Η Αψίδα του Θριάμβου και ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι βρέθηκαν επίσης στην πρώτη πεντάδα. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το μοναδικό βρετανικό αξιοθέατο στα κορυφαία 15, βρέθηκε στην έβδομη θέση μπροστά από το τείχος του Βερολίνου, το Βατικανό, τη Disneyland και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Από ποιες χώρες έρχονται οι τουρίστες

Σε γενικές γραμμές ο αριθμός των τουριστών που ξεκινούν από μια χώρα τείνει να σχετίζεται με το εισόδημα και τον πληθυσμό της. Ο αυξανόμενος πλούτος της Κίνας για παράδειγμα έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του τουρισμού στο εξωτερικό, καθιστώντας τους Κινέζους τους πιο δραστήριους τουρίστες του κόσμου.

Catherine Falls Commercial via Getty Images

Οι Κινέζοι ειδικότερα, το 2017 πραγματοποίησαν 143 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί με 92 εκατομμύρια ταξίδια, οι Αμερικανοί με 87,8 εκατομμύρια ταξίδια και οι Βρετανοί με 77, 2 εκατομμύρια ταξίδια.

Η τουριστική τάση στη Ρωσία έχει σημειώσει αύξηση κατά 16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Γαλλία και την Αυστραλία, έχει σημειωθεί άνοδος 10% και 9% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Αρχής της Βρετανίας, οι Βρετανοί πολίτες συνήθως ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ ανάμεσα στους αγαπημένους τους προορισμούς είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Τρεις στους τέσσερις Βρετανούς κινούνται εντός της ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ ήταν η τέταρτη πιο συχνά επισκέψιμη τοποθεσία την χρονιά που πέρασε.

d3sign via Getty Images

Όταν ο τουρισμός γίνεται πρόβλημα

Το άρθρο αναφέρεται και στο πρόβλημα του υπερτουρισμού που τείνει να γίνει πρόβλημα σε πολλές πόλεις του κόσμου. Μερικές από αυτές μάλιστα έχουν ήδη λάβει μέτρα για να καταπολεμήσουν τη μαζική έλευση τουριστών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της βελγικής Μπρυζ πριν μήνες αποφάσισε να μην διαφημίζει πλέον την πόλη σε ξενοδοχεία άλλων μεγάλων βελγικών πόλεων, υπό το φόβο πως η περιοχή θα χάσει κάποια στιγμή την ταυτότητά της λόγω της αυξημένης έλευσης των ξένων.

«Ήδη υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που έρχονται στη Μπρυζ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι της μιας ημέρας. Φυσικά δεν τους ζητάμε να μην έρθουν, αλλά θεωρούμε πως η Μπρυζ δεν χρειάζεται άλλη διαφήμιση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος τουρισμού, Φίλιπ Πιερίνς. Ο δημοτικός σύμβουλος είπε, επίσης, πως είναι σημαντικό που η πόλη είναι ήδη γνωστή και στο διαδίκτυο διατίθενται πολλές πληροφορίες γι′ αυτή.

|

Δημοφιλή