ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/03/2020 13:39 EET

Ο τουρκικός «πόλεμος» των fake news – Τα μηνύματα των διακινητών

Οι ψευδείς ειδήσεις ξεκίνησαν στοχεύοντας τα σύνορα του Έβρου.

OZAN KOSE via Getty Images

Σε «πόλεμο» fake news επιδίδονται οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων, σε μία προσπάθεια να θησαυρίσουν μέσω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης αλλά και να σπείρουν τον πανικό στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα fake news ξεκίνησαν στοχεύοντας τα σύνορα του Έβρου. Η είδηση που διακίνησαν ανέφερε ότι «τα σύνορα είναι ανοιχτά, μπορείτε να περάσετε στην Ελλάδα». Πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν  -με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών- στις Καστανιές του Έβρου και μόνο τότε κατάλαβαν ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Στο μεταξύ, όμως, από τη συγκεκριμένη ψευδή είδηση τα κυκλώματα θησαύρισαν, κυρίως μέσω της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Χρυσές» δουλειές έκαναν εταιρίες που νοικιάζουν πούλμαν αλλά και βαν. Υπήρξαν πολλοί Τούρκοι που διαφήμιζαν τις μεταφορές στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα social media. Ενδεικτικό είναι ότι ένας από αυτούς έκανε live μετάδοση τις μεταφορές, ενώ ανέβαζε και την αφετηρία των βαν προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.  

Τα fake news, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση και να πιεστούν οι ελληνικές δυνάμεις, διακινήθηκε στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι δύο άτομα έπεσαν νεκρά από τις ελληνικές δυνάμεις. Όταν και μετά τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων έγινε αντιληπτό ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι κλειστά, τότε οι διακινητές άρχισαν να διαδίδουν ότι υπάρχουν περάσματα νοτιότερα των Καστανιών, όπου η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή και δεν υπάρχει φύλαξη από τις ελληνικές Αρχές. Έτσι, από χθες Δευτέρα υπάρχουν πιέσεις από άλλα σημεία του ποταμού Έβρου, με τις ελληνικές δυνάμεις να αναπτύσσονται σε περισσότερα σημεία και σε μεγαλύτερες εκτάσεις.

Την ίδια ώρα χθες, στον καταυλισμό της Μόριας διακινήθηκε από στόμα σε στόμα η πληροφορία ότι υπάρχουν πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης που μπορούν να παραλάβουν πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από το νησί. Έτσι, περίπου 1.000 άτομα από τη Μόρια ξεκίνησαν πορεία προς το λιμάνι.

Τους στέλνουν στα νησιά

Αυτό, όμως, που προκαλεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις ελληνικές Αρχές είναι η πίεση των δουλεμπόρων στα ελληνικά νησιά. Στα social media διακινείται η παρακάτω πληροφορία: «Η μόνη λύση είναι τα νησιά. Ο καιρός είναι καλός και ήδη πολλές ομάδες κινούνται προς τα παράλια. Το πέρασμα από τη στεριά είναι μία αποτυχημένη κουβέντα».

Η πιο συνηθισμένη «ταρίφα» που ζητούν οι δουλέμποροι, για το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, είναι τα 1.000-2.000 ανά άτομο. Έλληνες αξιωματούχοι με εμπειρία στα θέματα αυτά εκτιμούν ότι υπάρχει μία αδιόρατη γραμμή που φαίνεται ότι συνδέει τη δράση των δουλεμπόρων με τις τουρκικές Αρχές. Και η αλήθεια είναι , όπως λένε, ότι με όχημα το προσφυγικό και την εκμετάλλευση των ανθρώπων τα κυκλώματα κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα οι τουρκικές Αρχές πετυχαίνουν το σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την εργαλειοποίηση των προσφύγων. Αφενός για να πιέσουν την Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και αφετέρου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη στην Τουρκία (ύστερα από τις πιέσεις που ασκεί η τουρκική αντιπολίτευση στον Ερντογάν για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στα πεδία της μάχης).