ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2020 08:28 EEST

Ο Τραμπ τάζει 100 εκατ. εμβόλια κατά του κορονοϊού μέχρι τέλος του έτους και "ακυρώνει" του ειδικούς

Κατά τον πρόεδρο, ο διευθυντής του CDC, "μπερδεύτηκε" όταν είπε δημόσια πως ίσως διατεθούν εμβόλια από τα μέσα του 2021.

ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού έως το τέλος του έτους, και με έναρξη διανομής από το άλλο μήνα τάζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς πολίτες, παίζοντας για μια ακόμη φορά φορά με θέματα υγείας και πηγαίνοντας κόντρα στις επίσημες ανακοινώσεις των ειδικών. 

«Κινούμαστε προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. «Μόλις η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο... θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Η ”πρόβλεψή” του έρχεται, όπως αναφέρει το Reuters, σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που νωρίτερα σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά της Covid-19 θα είναι εφικτή «από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021».

Ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο το νωρίτερα αυτόν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, ανέφερε ο Ρέντφιλντ, σημειώνοντας ότι περιορισμένος αριθμός πρώτων δόσεων θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αλλά «για να εμβολιαστούμε αρκετοί από εμάς ώστε να έχουμε ανοσία, νομίζω ότι θα χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος όμως, είπε στη συνέντευξη Τύπου πως ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος υγείας έκανε λάθος στην εκτίμησή του αυτή.

«Όχι, νομίζω ότι έσφαλε όταν το δήλωσε αυτό», είπε ο Τραμπ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι επικοινώνησε με τον Ρέντφιλντ. «Αυτό είναι λάθος πληροφορία. Πιστεύω ότι μπερδεύτηκε. Θαρρώ πως πιθανώς παρερμήνευσε την ερώτηση που του έγινε».  

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ