ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2019 21:46 EEST | Updated 26/10/2019 22:03 EEST

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως πυροβολούν λέμβους με πρόσφυγες στο Αιγαίο

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

ADEM ALTAN via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μας κατηγόρησε την Ελλάδα πως ανοίγει πυρ κατά λεμβών που εντοπίζονται στο Αιγαίο στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες.  

Όπως είπε, σύμφωνα με το σχετικό tweet και το βίντεο που έχει αναρτήσει ο Τόυρκος «αντικαθεστωτικός» δημοσιογράφος και συγγραφέας Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Τσαβούσογλου θρασύτατα υποστήριξε πως οι ελληνικές αρχές πυροβόλησαν κατά λέμβων με πρόσφυγες και πως κάποιοι εξ αυτών πνίγηκαν στο Αιγαίο και άλλοι κατάφερα να επιστρέψουν στην Τουρκία. 

 

Σε ό,τι αφορά δε τη Συρία υποστήριξε πως κάποιες χώρες, με πρώτες το Ισραήλ και τη Γαλλία δεν ενδιαφέρθηκαν για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας όταν οι «τρομοκράτες» του  YPG (Κούρδοι μαχητές) και του PKK  προσπαθούσαν να διχάσουν τη χώρα. 

 

Αναφορικά με τη Συρία και την γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι ρεαλιστική, παρά το ότι η χώρα του αρχικά είχε συμφωνήσει.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες για τη διάπραξη αδικημάτων.