Ο Τζόνσον απειλεί, ο Μακρόν απαντά: Στάση πληρωμών η μη καταβολή 44δις για το Brexit

Ο Τζόνσον πιέζει για καλύτερους όρους με κάθε τρόπο.
Philippe Wojazer / Reuters

Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας εκ των μνηστήρων για την ηγεσία του κόμματος των Τόρις και άρα και πιθανός διάδοχος της Τερέζας Μέι στο πρωθυπουργικό αξίωμα, την Κυριακή εκσφενδόνισε μια πολύ σοβαρή απειλή η οποία δεν έμεινε (έστω και ανεπίσημα) αναπάντητη από το Παρίσι.

Μιλώντας στην Sunday Times ο Τζόνσον δήλωσε πως εάν οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στο Λονδίνο καλύτερους όρους από αυτούς που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι για το Brexit, τότε εάν είναι ο ίδιος το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού που προβλέπετε για το διαζύγιο Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε.

Και το ποσό αυτό ανέρχεται στα 44,2δις ευρώ ή αλλιώς 39δις λίρες.

Αν και από τις Βρυξέλλες δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις Τζόνσον ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως ενοχλήθηκε σφόδρα όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες του, ο Μακρόν επιλέγει να ερμηνεύσει μια πιθανή μη καταβολή του ποσού ως κήρυξη στάσης πληρωμών και αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου. Απαντά δηλαδή στον εκβιασμό του Τζόνσον με μια απειλή.

«Το να μην τιμάς τις υποχρεώσεις σου ως προς τις πληρωμές είναι αθέτηση διεθνών δεσμεύσεων που ισοδυναμεί με κρατική στάση πληρωμών, οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες», ανέφερε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται πως η Τερέζα Μέι παραμένει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός ενώ οι διαδικασίες εκλογής νέου επικεφαλής του κόμματος ξεκινά την Πέμπτη. Οι δύο εκ των υποψηφίων που θα κερδίσουν την πιο ευρεία στήριξη θα είναι και οι τελικοί υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο.

Το δε Brexit, σύμφωνα με την νέα προθεσμία των Βρυξελλών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Οκτωβρίου αν και ήδη υπάρχουν υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, όπως ο Σαϊντ Χαβίντ, που δηλώνουν ότι αν και στόχος παραμένει ή έξοδος μέχρι την τελική ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί δεν αποκλείεται να χρειαστούν και μερικές εβδομάδες παραπάνω.

Πηγές: Reuters, AFP, Euronews

Δημοφιλή