Ο Βρετανός που καταδικάστηκε στην Κύπρο επειδή βοήθησε την άρρωστη σύζυγο του να πεθάνει, ξανά ελευθερος

"Έκλαιγε και παρακαλούσε...” είχε πει για πεί για την επί 52 χρόνια αγαπημένη του Τζάνις που είχε καρκίνο στο αίμα. Αλλά καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Victoria Jones - PA Images via Getty Images

Τέλος σε μια δικαστική αλλά και βαθιά οδυνηρή ανθρώπινη ιστορία μπαίνει για έναν 76χρονο Βρετανό που είχε κριθεί ένοχος επειδή βοήθησε την σύζυγό του που έπασχε από σοβαρή ασθένεια να βάλει τέλος στην ζωή της. Οι αρχές της Κύπρου έκριναν υπέρ της αποφυλάκισης του και ο ίδιος επέστρεψε στην κοινωνία εμφανώς, στην οικογένεια, σε φίλους και συναδέλφους ταλαιπωρημένος αλλά και συγκινημένος.

Η όλη υπόθεση, όπως σημειώνει το Reuters μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συζήτηση που θα ανοίξει μετά το καλοκαίρι στο κυπριακό κοινοβούλιο περί ευθανασίας υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο Ντέιβιντ Χάντερ, καταδικάστηκε το 2021 σε διετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια (η αρχική κατηγορία ήταν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως) με θύμα την σύζυγό του Τζάνις, 74 ετών αν και επρόκειτο για περίπτωση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Φυλακίστηκε για δύο χρόνια και τώρα ο 76χρονος πρώην ανθρακωρύχος, από το Νορθάμπερλαντ αφέθηκε ελεύθερος μετά από 19 μήνες φυλακή.

YIANNIS KOURTOGLOU via Reuters

Στην δίκη είχε ισχυριστεί πως η γυναίκα του ”έκλαιγε και τον παρακαλούσε” να την βοηθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της αφού έπασχε από καρκίνο του αίματος ενώ τώρα στα σκαλιά του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ως ελεύθερος πολίτης είπε στο BBC: ”Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που έκαναν δωρεές, και ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου και τους συνεργάτες μου. Δεν ξέρω πού θα ήμουν σήμερα χωρίς αυτούς...Όταν δουλεύεις σε ανθρακωρυχείο όλοι γίνονται μια οικογένεια”.

Ερωτηθείς πώς νιώθει που αφέθηκε ελεύθερος, είπε: ”Δεν μπορώ να το περιγράψω. Λυπάμαι. Μακάρι να μπορούσα, μακάρι να βρω λέξεις για να το περιγράψω, αλλά δεν μπορώ. Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση για δύο χρόνια, χωρίς να ξέρεις προς ποια κατεύθυνση θα πάνε τα πράγματα...”.

Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να τού επιβληθεί ποινή με αναστολή ενώ την περασμένη εβδομάδα η συνήγορός του Ρίτσα Πεκρή είχε πει πως το μόνο του κίνητρό του ήταν ”να απελευθερώσει τη γυναίκα του από όλα όσα περνούσε λόγω των συνθηκών της υγείας της” και πως ”η επιθυμία” της εκλιπούσας ήταν να πεθάνει. Ο δε σύζυγό της ”είχε μόνο αισθήματα αγάπης για εκείνη”.

Victoria Jones - PA Images via Getty Images

Ο δε Χάντερ είπε πως ″σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο” δεν θα είχε πνίξει την επί 52 χρόνια σύζυγό το εάν η ίδια δεν του το είχε ζητήσει. Στο δικαστήριο μάλιστα έδειξε πώς κράτησε τα χέρια του πάνω από το στόμα και τη μύτη της συζύγου του ενώ είπε ότι τελικά αποφάσισε να ικανοποιήσει την επιθυμία της αφού η ίδια είχε περιέλθει σε κατάσταση υστερίας.

Στην συνέχεια είπε στο δικαστήριο πως προσπάθησε να αυτοκτονήσει και ο ίδιος παίρνοντας υπερβολική δόση χαπιών, αλλά το ασθενοφόρο έφτασε εγκαίρως και σώθηκε.

Η κόρη του ζευγαριού, Λέσλι Κάουθορν χαρακτήρισε τους τελευταίους 19 μήνες ως έναν ″ζωντανό εφιάλτη” για την οικογένεια.

Victoria Jones - PA Images via Getty Images

″Είμαι χαρούμενη και ανακουφισμένη που ο αγαπημένος μου μπαμπάς αφέθηκε ελεύθερος. Σήμερα είναι μια νέα αρχή αρχή και μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας. Η απελευθέρωση του μπαμπά σημαίνει επίσης ότι μπορούμε επιτέλους να θρηνήσουμε για τη μαμά μου και ελπίζω ότι όλοι μπορούν να σεβαστούν την ιδιωτικότατα μας, ενώ αφιερώνουμε χρόνο για να αντιμετωπίσουμε την απώλειά της. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δούλεψαν σκληρά και υποστήριξαν τις προσπάθειές μας να φέρουμε τον μπαμπά μου στο σπίτι, είναι πάρα πολλοί για να τους αναφέρει όλους, αλλά ξέρετε ποιοι είστε ξέρετε πόσο βαθιά σας ευγνωμονούμε”.

Αφού μίλησε στον πατέρα της μέσω τηλεφώνου, πρόσθεσε: ″Το να μιλήσω στον μπαμπά μου ήταν το πιο εκπληκτικό πράγμα. Νιώθω ότι η καρδιά μου έχει πάει στην θέση της”.

Το Νοέμβριο υπήρξε μια συμφωνία με τους βάσει της οποίας ο Χάντερ θα παραδεχόταν την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά η δίκη για τη δολοφονία έγινε κανονικά τελικά αφού οι κυπριακές αρχές έκαναν πίσω.

Πηγές:Reuters, BBC