Ο Ζελένσκι αποκλείει με διάταγμα κάθε συνομιλία με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Κρεμλίνο: Μπορούμε να περιμένομε να αλλάξει πρόεδρο η Ουκρανία ή να αλλάξει γνώμη ο Ζελένσκι. Χωρίς συνομιλίες, η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται".
No Xcode Please Review via Reuters

Διάταγμα με το οποίο αποκλείονται οι απευθείας συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε ο ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένκσι υπέγραψε διάταγμα που κηρύσσει επισήμως την προοπτική οποιασδήποτε συνομιλίας με τον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν «αδύνατη».

Η πρώτη ρήτρα του διατάγματος, που συνάχθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει: «[Η Ουκρανία αποφάσισε] να δηλώσει την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η απόφαση, έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή πως: «Αυτός (ο Πούτιν) δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο».

Κρεμλίνο: Μπορούμε να περιμένομε να αλλάξει πρόεδρο η Ουκρανία ή να αλλάξει γνώμη ο Ζελένσι

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κίεβο αποκλείσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να διαπραγματευθούν».

«Είτε θα περιμένουμε για τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε για τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε επίσης ως ένα ακόμα «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ παρουσίασε το περίγραμμα μια πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, μερικές ώρες αφού το Κίεβο απέρριψε την έκκληση του δισεκατομμυριούχου για μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης στην επτάμηνη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ, τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας σε ερώτημα για αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμμετέχει σε ασκήσεις της Δύσης στην «πυρηνική ρητορική», όπως τις χαρακτήρισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ