Ντοκουμέντα υποχώρησης: Σκληρές εικόνες με νεκρούς στρατιώτες στο Λιμάν

Πτώματα στους δρόμους της πόλης.
via Associated Press

Τα πτώματα Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών κείτονταν στους δρόμους μιας στρατηγικής σημασίας ουκρανικής πόλης την Τρίτη μετά από την υποχώρηση των συντρόφων τους στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης ήττας της Μόσχας, ενώ η άνω Βουλή της Ρωσίας επικύρωσε την Τρίτη την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Λιμάν το Σαββατοκύριακο για να αποφύγουν την περικύκλωση από τον ουκρανικό στρατό. Η απελευθέρωση της πόλης έδωσε στην Ουκρανία ένα σημείο- κλειδί για να συνεχίσει την αντεπίθεση βαθύτερα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές.

Ουκρανοί στρατιώτες μάζευαν πτώματα μετά από σκληρές μάχες για τον έλεγχο του Λιμάν, σημαντικού hub για μεταφορές και επιμελητεία. Κάτοικοι του Λιμάν έβγαιναν από υπόγεια όπου είχαν κρυφτεί κατά τη μάχη, ενώ στην πόλη δεν υπάρχει νερό, ρεύμα ή αέριο από τον Μάιο.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερα πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις την Τρίτη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν τις αντεπιθέσεις ανατολικά και νότια. Πύραυλοι έπεσαν στο Χάρκοβο, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και διακοπές ρεύματος. Στα νότια, τέσσερις άμαχοι τραυματίστηκαν όταν ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν τη Νικόπολη.

Μετά την ανάκτηση του Λιμάν στο Ντονέτσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν πιο ανατολικά και ενδεχομένως να έχουν φτάσει μέχρι τα σύνορα του Λουχάνσκ, καθώς προχωρούν προς την Κρεμίνα, σύμφωνα με το Institute for the Study of War.

Τη Δευτέρα οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωναν σημαντικές επιτυχίες στα νότια, υψώνοντας σημαίες στα χωριά Αρχανχέλσκε, Μιρολιουμπίβκα, Χρεστσεβίνκα, Μιχαλίβκα και Νοβοβοροντσόβκα. Οι ουκρανικές επιτυχίες, στο μεταξύ, λάμβαναν χώρα ενώ η Ρωσία προχωρούσε με την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, εν μέσω των συγκρούσεων: Η ρωσική άνω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, υπερψήφισε την Τρίτη τις συνθήκες για την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Ωστόσο οι ρωσικές ενέργειες για την προσάρτηση είναι τόσο βιαστικές που είναι άγνωστο και το πώς ορίζονται τα σύνορα των περιοχών αυτών.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Με πληροφορίες από Associated Press

Πήγαινε στην αρχική σελίδα