Σλοβακία: Μαζικός τάφος 7.000 ετών με αποκεφαλισμένους σκελετούς, μαρτυρά ανθρωποθυσίες

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς φαίνεται ότι ήταν νεαροί ενήλικες μεταξύ 18 και 25 ετών όταν σκοτώθηκαν, και ορισμένοι φαίνεται να ήταν μεταξύ 25 και 35 ετών.
.
.
Martin Furholt

Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν έναν πρώιμο νεολιθικό οικισμό στη Σλοβακία ανακάλυψαν τα λείψανα περίπου 35 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν έφηβοι, που φαίνεται να αποκεφαλίστηκαν και στη συνέχεια να πετάχτηκαν σε ένα χαντάκι πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια.

Η τοποθεσία του φρικτού ευρήματος και οι θέσεις των σκελετών υποδηλώνουν ότι τα θύματα πετάχτηκαν εκεί επίτηδες, πιθανώς ως ανθρωποθυσίες που είχαν σκοπό να ενισχύσουν «μαγικά» ένα αμυντικό τείχος που χτίστηκε πάνω από την τάφρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Έχουμε ένα χαντάκι γύρω από μια τοποθεσία όπου ζούσαν άνθρωποι. Εκεί υπάρχει ένας ομαδικός τάφος», είπε στο Live Science ο επικεφαλής του έργου Μάρτιν Φόρχολτ, καθηγητής πρωτοϊστορικής και κοινωνικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία.

Ο Φόρχολτ και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου εργάζονται από το 2012 στην τοποθεσία στο Βράμπλε στη Σλοβακία, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία, μαζί με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών (SAV).

Η τοποθεσία είναι ένας αρχαίος οικισμός που αποδίδεται στον πρώιμο νεολιθικό πολιτισμό των LBK, που πήρε το όνομά του από τον γερμανικό όρο «Linearbandkeramik», που σημαίνει «γραμμική ταινιωτή κεραμική»* και αναφέρεται στον τύπο της κεραμικής που κατασκεύαζαν.

Ο Φόρχολτ είπε ότι οι πρόγονοι των ανθρώπων στο Βράμπλε φαίνεται ότι πέρασαν στη σημερινή Ελλάδα από την Ανατολία (τώρα Τουρκία) περίπου 1.500 χρόνια νωρίτερα. Ο πολιτισμός των LBK εξαπλώθηκε από εκεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης και μπορεί να ήταν οι πρόγονοι των πρώτων νεολιθικών αποίκων στη Δυτική Ευρώπη που έχτισαν μεγαλιθικές κατασκευές όπως το Στόουνχεντζ στην Αγγλία και το Καρνάκ στη Γαλλία, είπε.

.
.
Nils Müller-Scheeßel

Ανθρωποθυσία

Ο αρχαίος ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά σε μια από τις εισόδους του οικισμού στο Βράμπλε, και αρκετές πτυχές υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που πετάχτηκαν εκεί σκοτώθηκαν εσκεμμένα, πιθανώς με αποκεφαλισμό.

«Στο πεδίο, δεν έχουμε καταγράψει κανένα σαφές σημάδι τραύματος ή διακριτών παθολογικών αλλαγών», δήλωσε στο Live Science η Σουζάνα Χόλεκνοβα, ανθρωπολόγος στο SAV που ασχολείται με την ανασκαφή.

«Ωστόσο τα σώματα δεν είχαν κρανία και δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πώς και πότε αφαιρέθηκαν τα κεφάλια».

«Ο αποκεφαλισμός μπορεί να ήταν μία από τις πιθανές αιτίες θανάτου».

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς φαίνεται ότι ήταν νεαροί ενήλικες μεταξύ 18 και 25 ετών όταν σκοτώθηκαν, και ορισμένοι φαίνεται να ήταν μεταξύ 25 και 35 ετών.

Αλλά δεν υπήρχαν ηλικιωμένα άτομα, και υπήρχε μόνο ένα βρέφος, το οποίο ήταν επίσης το μόνο άτομο θαμμένο με το κρανίο του. «Θα μάθουμε καλύτερα μόλις αναλυθούν οι σκελετοί», είπε.

―――――――――

*Με τον όρο γραμμική ταινιωτή κεραμική (συντ. LBK) αναφερόμαστε στην κεραμική που παρήγαγε ένας ιδιαίτερα πρώιμος νεολιθικός πολιτισμός της Κεντρικής Ευρώπης. Η πρωιμότερη φάση του χρονολογείται με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης στο 5.500 π.Χ.

Ο συγκεκριμένος πολιτισμός συνδέεται πιθανώς με την προς δυσμάς διάδοση των καλλιεργητικών μεθόδων κατά μήκος της Ευρώπης κατά την 6η και 5η χιλιετηρίδα π.Χ. Η γραμμική ταινιωτή κεραμική έδωσε το όνομά της στο σύνολο του πολιτισμού εξαιτίας των οστράκων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια προϊστορικών ανασκαφών και είναι γεμάτα εγχάρακτα ή ζωγραφισμένα γραμμικά μοτίβα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα