Ουκρανία: Μετά την αντεπίθεση ο ουκρανικός στρατός στοχεύει ανατολικά

Στοχεύονται πόλεις στο Ντονμπάς μετά τα εδαφικά κέρδη της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο.
Handout . via Reuters

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι στοχεύουν πόλεις στο Ντονμπάς, στα ανατολικά, μετά από μια σειρά εδαφικών κερδών σε μια ταχεία αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Επίσης, με την Ουκρανία να φαίνεται να επιδιώκει απελευθέρωση όλων των περιοχών υπό ρωσική κατοχή, υπάρχουν ενδείξεις για περισσότερο αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν απελευθερωθεί ως τώρα, όπως φαίνεται όλα στην περιοχή του Χαρκόβου. «Μέτρα σταθεροποίησης» έχουν ολοκληρωθεί περίπου στο ήμισυ αυτής της περιοχής, είπε ο Ζελένσκι, «και σε μια απελευθερωθείσα περιοχή περίπου ίδιου μεγέθους, μέτρα σταθεροποίησης είναι σε εξέλιξη». Όπως σημειώνει το Reuters, η περιοχή στην οποία αναφέρεται ο Ζελένσκι είναι περίπου στο μέγεθος της Κρήτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως η Ουκρανία έχει «σημαντικά» κέρδη, και πως είναι ξεκάθαρο ότι η προέλαση σημείωσε επιτυχία, μα προειδοποίησε ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να κρατήσει πολύ.

Ενώ η Ρωσία ελέγχει ακόμα τον 1/5 περίπου της επικράτειας της Ουκρανίας, πόλεις στο Ντονμπάς που έπεσαν νωρίς στον πόλεμο απειλούνται τώρα από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο Ουκρανός εξόριστος επικεφαλής της περιφέρειας του Λουχάνσκ (της μιας από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς) είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτάσει στη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν. «Γίνονται σκληρές μάχες στο Λιμάν τώρα, νομίζω ότι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες ακόμα» ανέφερε ο Χαϊντάι μέσω Telegram. Το Λιμάν είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων μετά από μια παρατεταμένη μάχη στα τέλη του Μαΐου. Βρίσκεται περίπου 50 χλμ από το Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Η κατάληψή του ήταν επιτυχία για τους Ρώσους, καθώς έδωσε στη Μόσχα τον έλεγχο ενός σημαντικού αυτοκινητόδρομου.

Σε άλλες περιοχές, ουκρανικές δυνάμεις λέγεται πως έχουν φτάσει στα σύνορα, και ο Χαϊντάι είπε ότι η κατάληψη του Ιζιούμ και του Κουπιάνσκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκοπή των γραμμών ανεφοδιασμού των Ρώσων προς το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ. Μιλώντας στην κεντρική πλατεία της Μπαλακλία, σημαντικού κέντρου ανεφοδιασμού που κατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, είπε ότι 150.000 άνθρωποι απελευθερώθηκαν στην περιοχή.

Το Κρεμλίνο έχει παραδεχτεί ότι οι δυνάμεις του έχουν απομακρυνθεί από κάποιες πόλεις στα ανατολικά, μα δεν αρνείται να μιλήσει για υποχώρηση, υποστηρίζοντας πως ανασυντάσσονται. Επίσης, η Μόσχα επέμεινε τη Δευτέρα ότι η εισβολή θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Δημοφιλή