ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2018 11:29 EEST | Updated 12/09/2018 12:07 EEST

Ουγγαρία, ώρα μηδέν. Γιατί το Άρθρο 7 είναι το «πυρηνικό όπλο» της ΕΕ

Eric Vidal / Reuters

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα αν θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εφαρμογής του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας, το οποίο χρησιμοποιείται όταν μια χώρα θεωρείται ότι παραβιάζει τις αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης.
Το Άρθρο 7 αποκαλείται «πυρηνική επιλογή» καθώς επιβάλλει κυρώσεις σε μια χώρα- μέλος και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου.
Εάν το άρθρο 7 ενεργοποιηθεί θα είναι η πρώτη φορά από την υιοθέτησή του το 1999.
Για να ενεργοποιηθεί απαιτείται αρχικά πρόταση της Κομισιόν, πλειοψηφία 2/3 στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια, εφόσον περάσει από τους ευρωβουλευτές, πλειοψηφία των 4/5 στο Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο προχωρά σε επίσημη προειδοποίηση και συγκεκριμένες συστάσεις προς τη χώρα και στη συνέχεια τα κράτη- μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για την επιβολή κυρώσεων και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας, η οποία πάντως θα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. 

Οι λόγοι απομόνωσης της Ουγγαρίας

Το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για το Άρθρο 7 λόγω της ανησυχίας που υπάρχει σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσφύγων, τη διαφθορά, τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Η Ουγγαρία έχει έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες λόγω της στάσης της στο μεταναστευτικό, ενώ έχει διακηρύξει το στόχο της για μία «χριστιανική συμμαχία» στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε ότι η χώρα του εκβιάζεται από τις «φιλομεταναστευτικές δυνάμεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι πάνε κόντρα στη θέληση ενός λαού.
«Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες», είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.
Μάλιστα, για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα «ενημερωτικό δελτίο» άνω των 100 σελίδων με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας είναι το μεγαλύτερο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ελέγχοντας» 218 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 751.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχει γίνει γνωστό πως πολλοί ευρωβουλευτές που ανήκουν στο ΕΛΚ δεν θα στηρίξουν τον Όρμπαν. Μεταξύ αυτών, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ευρωβουλευτές του συντηρητικού Αυστριακού Καγκελάριου Κουρτς.

Ούτως ή άλλως, την Ουγγαρία δεν πρόκειται να στηρίξουν οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Αριστερών και των Πράσινων.

Sponsored Post