Καταυλισμοί Ρομά: Αστυνομική επιχείρηση με υψηλό βαθμό δυσκολίας

Eρευνες και συλλήψεις σε καταυλισμούς στη Δυτική Αττική. Τι λένε στη HuffPost υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Eurokinissi

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ αποτελεί η κατάσταση, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, μετά τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη από πυρά αστυνομικού.

Ομάδες πολιτών, κατά κύριο λόγο Ρομά, συγκεντρώνονται αιφνιδιαστικά και προκαλούν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τηρούν μία μετριοπαθή στάση.Οι αστυνομικές αρχές από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν μία γιγαντιαία επιχείρηση σε διάφορους καταυλισμούς Ρομά στη Δυτική Αττική, στον απόηχο των επεισοδίων των τελευταίων ημερών και σε μία προσπάθεια να βάλουν φρένο σε όσους επιθυμούν να δυναμιτίσουν και άλλο το κλίμα.

Eurokinissi
Eurokinissi

Στελέχη της Ασφάλειας και της Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με συναδέλφους τους από διάφορες υπηρεσίες προχώρησαν σε στοχευμένες -όπως τις χαρακτηρίζουν- έρευνες σε σπίτια, ενώ στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή άνδρες των ΜΑΤ, των ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ, καθώς στο παρελθόν και σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι ένστολοι έχουν δεχθεί επιθέσεις από κατοίκους των καταυλισμών.

Eurokinissi
Eurokinissi

Μέχρι αργά το μεσημέρι, οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στη σύλληψη επτά ατόμων για παράβαση τού νόμου περί ναρκωτικών, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά τα ευρήματα των αρχών στο σύνολο τής επιχείρησης.

Εξελιγμένη γενιά, έτοιμη για σύγκρουση

Η HuffPost επικοινώνησε με απόστρατο υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος για καιρό υπηρέτησε στη Δυτική Αττική, αλλά και σε επιτελικές θέσεις, γνωρίζοντας καλά την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.

Eurokinissi

«Οσο στηριζόμαστε στην καταστολή και όχι στο διάλογο, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» τόνισε, λέγοντας ότι η καινούργια γενιά των Ρομά είναι πιο εξελιγμένη, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώνεται, ενώ ταυτόχρονα είναι και πιο σκληρή, καθώς πολλοί πλέον γυμνάζονται και εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Eurokinissi

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι τα κυνηγετικά όπλα. Μπορεί να μην πυροβολούν σε ευθεία προς τους αστυνομικούς, τουλάχιστον ακόμα, αλλά ήδη έχουν τραυματιστεί από σκάγια ένστολοι και αυτό κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και τροφοδοτεί ένα κλίμα έντασης, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη» συμπληρώνει ο Αντιστράτηγος ε.α.

Ποια είναι η λύση;

Ως πιο ενδεδειγμένο τρόπο χειρισμού ο απόστρατος αξιωματικός θεωρεί τον διάλογο.

Eurokinissi

Όπως αναφέρει πρέπει η ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις μεγάλες οικογένειες των Ρομά και τους «αρχηγούς» τους, και μέσα από έναν διάλογο να καταφέρουν να τους πείσουν να συγκρατήσουν τους ομόφυλούς τους και να σταματήσουν τα επεισόδια και τις συμπλοκές.

Eurokinissi

Ιδιαίτερα κομβικό ρόλο σε όλα θα παίξει η απολογία του αστυνομικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, του υπευθύνου για τον σοβαρότατο τραυματισμό του 16χρονου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, αλλά και η εξέλιξη τής υγείας του νεαρού.

|

Δημοφιλή