Οι εκλογές καθυστερούν τη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου παρά το θετικό κλίμα στις αγορές

Θα μπορούσε να γίνει τέλη Ιουλίου ή 15 Σεπτεμβρίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων «ανοίγουν την όρεξη» του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επόμενη ελληνική έκδοση. Το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ έχει εξετάσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο, έχοντας ωστόσο ένα βασικό «εμπόδιο» ώστε εκμεταλλευτεί το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά.

Η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών προς το παρόν «παγώνει» κάθε σκέψη, τουλάχιστον μέχρι να προκύψει το νέο οικονομικό επιτελείο και να λάβει οριστικές αποφάσεις. Ο σχεδιασμός που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ περιλαμβάνει σενάρια για μια ακόμα έκδοση πενταετούς ομολόγου ή ενός δεκαετούς. Η ιδιαίτερα καλή όμως πορεία των αποδόσεων στην αγορά κρατάει «ζεστή την όρεξη» του τεχνοκρατών του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση του ομολόγου με δεκαπενταετή διάρκεια προκειμένου να συμπληρωθούν όλες οι απαιτούμενες εκδόσεις.

Η απόφαση όπως είναι λογικό θα ληφθεί από το νέο οικονομικό επιτελείο όπως αυτό θα προκύψει μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο χρόνος αποφάσεων ωστόσο θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Η καλή εικόνα που έχουν οι αγορές δεν είναι εγγυημένο ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν θα αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, η έκδοση θα μπορούσε να γίνει έως το τέλος Ιουλίου ή αλλιώς μετά τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο σενάριο μπορεί να «σκοντάψει» στον περιορισμένο χρόνο αποφάσεων που θα έχει το νέο οικονομικό επιτελείο, καθώς από την διεξαγωγή των εκλογών έως και την έκδοση του ομολόγου θα μεσολαβούν μόνο μερικές ημέρες.

Στο δεύτερο σενάριο υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η έκδοση, ωστόσο είναι άγνωστο μέχρι τότε ποια θα είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρκετά «ανοιχτά» μέτωπα τα οποία μπορούν να αλλάξουν το θετικό κλίμα. Αρκετά είναι τα «ανοιχτά» μέτωπα και στην Ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ η Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να διευθετήσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.

Ήδη οι δανειστές έχουν στείλει μήνυμα ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πριν τις εκλογές έχουν προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό δημιουργώντας κενό στην εκτέλεση του προϋπολογισμό και στην επίτευξη των στόχων. Σύμφωνα με τους Θεσμούς, οι τελευταίες παρεμβάσεις δημιουργούν θέμα στην επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς με την πρώτη συζήτηση να έχει προγραμματιστεί στο Eurogroup στις 8 Ιουλίου, δηλαδή λίγες ώρες μετά τις Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που οι Θεσμοί διαπιστώσουν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων θα προκληθούν «σκιές» για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στις αγορές για τα Ελληνικά ομόλογα και ως εκ τούτου να επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για ακόμα μια έκδοση ομολόγων.

Δημοφιλή