Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ ενώ ο Τραμπ προτείνει ενέσεις με απολυμαντικά

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ρωσία, ενώ λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στην Ιταλία.
ASSOCIATED PRESS

Την αρνητική τους πρωτιά εξακολουθούν να διατηρούν οι ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών εξαιτίας του Covid-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι θάνατοι στην χώρα έχουν ξεπεράσει τους 50.240 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 886.700. Κι όμως την ώρα που οι ΗΠΑ θρηνούν τoυς πιο πολλούς ανθρώπους, ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει δημόσια τις ενέσεις με απολυμαντικό ως ενδεχόμενο θεραπείας από τον κορονοϊό. Η ανακοίνωση από την πλευρά του έγινε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης. Μετά το γεγονός, οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας ήταν οι αναμενόμενες.

Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί έχει υπερβεί τα 2.725.920 και αυτός των νεκρών τους 191.060. Οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει έφτασαν τους 745.905 στο σύνολο.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί δύο πολύ κακοί ημερήσιοι απολογισμοί (πάνω από 3.800 και πάνω από 4.500 νεκροί) αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στο ότι προστέθηκαν στα θύματα εκατοντάδες θάνατοι που «πιθανόν συνδέονταν» με την COVID-19, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα δεδομένα ως τότε.

Εξαιρουμένων αυτών των δύο, ο απολογισμός της Πέμπτης είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 190.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Ωστόσο παρά τα τρομακτικά αυτά δεδομένα, αρκετές πολιτείες, όπως το Τέξας, το Βερμόντ και η Τζόρτζια, αποφάσισαν να μπουν στον δρόμο της άρσης των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας κίνησης, επιτρέποντας σε ορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας να ξαναρχίσουν να λειτουργούν.

Στην Ρωσία, όπου η κατάσταση κρίνεται δύσκολη καθώς τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ασθενών παρουσιάζει συνεχώς αύξηση, οι νεκροί έφτασαν τους 555 ενώ τα κρούσματα τα 62.773. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Βραζιλία, η οποία τις τελευταίες ώρες κατέγραψε 18 νέους θανάτους ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε στους 3.331. Οι ασθενείς στην χώρα ξεπέρασαν τους 50.036.

Τουρκία: 2.491 νεκροί, 101.790 κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 115 το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από την αρχή της κρίσης σε 2.491 θύματα, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.116 με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 101.790.

Στον αντίποδα, 18.491 άτομα έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 40.962, ενημέρωσε αργά την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μέσω Twitter.

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο με συνολικά 791.906 διαγνωστικά τεστ, χωρίς κανένα από αυτά να γίνει τυχαία», εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος σε άλλο μήνυμά του υποστήριξε ότι σε κάθε κρούσμα, γίνεται ιχνηλάτηση επαφών.

Ο Κοτζά θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα αφού ολοκληρωθεί το Ραμαζάνι, που αρχίζει σήμερα — δηλαδή στα τέλη του Μαΐου — αλλά, για να συμβεί αυτό, επιμένει ότι όλοι πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ASSOCIATED PRESS

Ιταλία: 25.549 νεκροί, 189.973 κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 189.973, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό των αρχών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Οι νεκροί έφτασαν τους 25.549.

Παράλληλα, 57.576 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Η Ιταλία εξετάζει να χαλαρώσει σε τέσσερα στάδια το lockdown που έχει επιβληθεί, με το πρώτο στάδιο να ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα 27 Απριλίου, μετέδωσαν την Παρασκευή ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κάτι επισήμως.

«Είναι τέσσερις Δευτέρες που θα καθορίσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα ανοίξει ξανά η χώρα», μετά την υιοθέτηση των περιοριστικών μέτρων στις 9 Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.500 άνθρωποι στην Ιταλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την καμπύλη των μολύνσεων», η οποία αν δεν σημειώσει αύξηση, «τα εργοστάσια κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων και οι γεωπονικές δραστηριότητες ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν ήδη από τις 27 Απριλίου», έγραψε η εφημερίδα.

Εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα εργοτάξια και ο τομέας της υφαντουργίας και της μόδας, ενώ την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, καθώς και άλλα καταστήματα.

Την τέταρτη Δευτέρα 18 Μαΐου θα έρθει η σειρά των μπαρ, των εστιατορίων και των κομμωτηρίων.

Άλλες ιταλικές εφημερίες κάνουν λόγο για αντίστοιχο ρυθμό ανοίγματος της οικονομίας της χώρας, τοποθετώντας το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων όμως θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης της κοινωνικής απόστασης.

Για παράδειγμα, τα καταστήματα μεγέθους 40 τετραγωνικών μέτρων ή μικρότερα θα μπορούν να δέχονται έναν πελάτη κάθε φορά, ενώ στα υπόλοιπα ο αριθμός των πελατών θα είναι αντίστοιχος του μεγέθους τους. Εξάλλου στα μπαρ και τα εστιατόρια οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους και θα προτιμούνται οι ανοικτοί χώροι από τους κλιματιζόμενους.

Γερμανία: 5.575 νεκροί, 153.129 κρούσματα

Άλλοι 227 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 5.575, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut. Ο αριθμός των νέων θανάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη (215).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 2.337 ξεπερνώντας το φράγμα των εκατόν πενήντα χιλιάδων — οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ανέρχονται πλέον σε 153.129 — σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα ήταν πάντως λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα (2.352).

ASSOCIATED PRESS

Κίνα: 4.632 νεκροί, 82.804 κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη κατέγραψε 6 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 10 την προηγουμένη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται πλέον σε 82.804.

Τα δύο από τα νέα κρούσματα ήταν του είδους που το Πεκίνο αποκαλεί εισαγόμενα, εντοπίστηκαν δηλαδή μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτού του είδους των κρουσμάτων ανερχόταν σε έξι την προηγουμένη.

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του ιού που εντοπίστηκαν αυξήθηκε σε 34, από 27 την προηγουμένη.

Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.

Άλλοι 50 άνθρωποι βγήκαν από νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά έξι, στους 57. Συνολικά, στα νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύονται 915 άνθρωποι, ενώ 77.257 έχουν ιαθεί.

Βραζιλία: 3.331 νεκροί, 50.036 κρούσματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ξεπέρασε το φράγμα των 50.000, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι στη χώρα καταγράφηκαν 407 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αριθμός χωρίς προηγούμενο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στη χώρα σε 3.331.

Οι καμπύλες των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να βρίσκονται σε άνοδο στη χώρα όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εκφράζει καθημερινά την ανυπομονησία του να αρθούν τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί από τις αρχές των πολιτειών.

Ο νέος υπουργός Υγείας Νέλσον Τάιχ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Παρασκευή, μετά την πολύ αμφιλεγόμενη αποπομπή του προκατόχου του, έκρινε πως θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για κλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων πιθανόν οφείλεται στην αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται.

Την Τετάρτη ο Τάιχ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την επανέναρξη της δραστηριότητας, κατά τις επιθυμίες του προέδρου. Ο Μπολσονάρου εναντιώνεται εξαρχής στα μέτρα περιορισμού, που θεωρεί ότι πλήττουν την οικονομία, έχει μάλιστα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον τους.

ASSOCIATED PRESS

Μεξικό: 1.069 νεκροί, 11.633 κρούσματα

Το φράγμα των 1.000 θανάτων ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη στο Μεξικό, όπου οι αρχές πλέον καταμετρούν πάνω από 11.633 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 99 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 1.069.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.089, στα 11.633.

«Είμαστε στη φάση της ταχείας ανόδου του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε ολοένα πιο πολλά κρούσματα της ασθένειας, περισσότερους ανθρώπους που θα χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομεία και ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση, ως την κορύφωση της επιδημίας», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ.

Το όριο των χιλίων θανάτων ξεπεράστηκε δύο ημέρες αφού η κυβέρνηση αύξησε στην κορυφαία βαθμίδα του το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, εξαιτίας της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, που εγείρει φόβους ότι τα νοσοκομεία πολύ σύντομα θα έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό.

Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα θα καταγραφεί μεταξύ της 8ης και της 10ης Μαΐου.

Νότια Αφρική: 75 νεκροί, 3.593 κρούσματα

Ο υπουργός Υγείας Νότιας Αφρικής Ζουέλι Εμκίζε ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι οι αρχές κατέγραψαν δέκα νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 75 στη χώρα, και 318 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 3.593.

«Βλέπουμε να σημειώνεται σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Αν και αυτό μας ανησυχεί, προκαλεί κάποια ικανοποίηση ότι η αύξηση των ελέγχων στην κοινότητα και η εκστρατεία μας για να διευρυνθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις συμβάλλει να εντοπίζουμε περισσότερους ασθενείς», είπε ο Εμκίζε.

Ως χθες είχαν διενεργηθεί 143.570 τεστ, αριθμός αυξημένος κατά 9.796 από την Τετάρτη, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Η διεύρυνση των εξετάσεων «μας επιτρέπει να προχωράμε στις ενέργειες που απαιτούνται»: «απομόνωση, καραντίνα, ή εισαγωγή σε νοσοκομείο, αν είναι απαραίτητη», σημείωσε ο υπουργός.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρρώσει 1.473 από τους ασθενείς, ενημέρωσε ο Εμκίζε.

Δημοφιλή