Οι ΗΠΑ συγκρότησαν επιτροπή για να διερευνήσει «τι συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα»

Και δικαιολογημένα όλοι ανησυχούν για το πού θα καταλήξει.
ASSOCIATED PRESS

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως η Μέρι Αν Γκέλντον, μια από τις πιο γνωστές πολέμιες των αμβλώσεων, είναι η επικεφαλής νέας επιτροπής επιφορτισμένης να επανεξετάσει το ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και ήδη έχει προκαλέσει έντονη κριτική από νομοθέτες και ακτιβιστές που δήλωσαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών- κυρίως στην άμβλωση- και των ομοφυλοφίλων.

Η Μέρι Αν Γκλέντον, καθηγήτρια του Δικαίου στο Χάρβαρντ, αποτελεί κορυφαία μορφή του κινήματος της αμερικανικής υπερ-συντηρητικής παράταξης κατά του δικαιώματος των γυναικών την άμβλωση- που σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Παρ′ όλα αυτά θα ηγηθεί της συγκεκριμένης επιτροπής για τα αποκαλούμενα και ως «απαράγραπτα δικαιώματα», στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής της επιτροπής, Μέρι Αν Γκλέντον, άλλοτε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγία Έδρα, εκπροσώπησε το Βατικανό σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Πεκίνο το 1995 κατά τη διάρκεια της οποίας η Χίλαρι Κλίντον, τότε Πρώτη Κυρία, είχε διακηρύξει ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Η πανεπιστημιακός είχε επικρίνει αργότερα τις πολιτικές που προωθήθηκαν σε εκείνη τη σύνοδο για την αντισύλληψη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επιτροπή πάντως θα εργαστεί «σε επίπεδο αρχών, όχι πολιτικής», όπως διαβεβαιώνει η Γκέλτον.

Τι είναι δηλαδή το «ανθρώπινο δικαίωμα»;

Η επιτροπή όπως αναφέρουν το Reuters και το AFP «θα μελετήσει το πιο θεμελιώδες ερώτημα: τι σηματοδοτεί, ή υποτίθεται ότι σηματοδοτεί, πως κάτι είναι ανθρώπινο δικαίωμα;», είπε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι θα βασιστεί στις «ιδέες των ιδρυτών πατέρων (των ΗΠΑ) για την ατομική ελευθερία και τη συνταγματική κυβέρνηση».

Καθώς για τον Ευαγγελιστή νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με τις συχνές αναφορές στην «πίστη του στο Θεό», «οι διεθνείς θεσμοί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απομακρύνονται από την αρχική αποστολή τους».

Ο Πομπέο υπογράμμισε ότι η νέα επιτροπή θα έχει πολλά μέλη με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετική ιδεολογική προέλευση, «ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, φιλόσοφους, ακτιβιστές, Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους».

Ανάμεσά τους είναι η Κατρίνα Λάντος Σουέτ, Δημοκρατική ο πατέρας της οποίας, ο Τομ Λάντος, αγωνιζόταν εναντίον δικτατορικών και καταπιεστικών καθεστώτων.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τη δημιουργία της νέας επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις ως τώρα απλά υιοθετούσαν την οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ εν έτει 1948. «Η πολιτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αυτής που μοιάζει να είναι μια απόπειρα να συνεχιστεί η άσκηση πολιτικών μίσους οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΔ είναι ντροπή», τόνισε η Τζοάν Λιν του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ.

Η νέα επιτροπή «υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει πολλούς διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που οι ΗΠΑ συνέβαλαν να καθιερωθούν», προειδοποίησε ο Έλιοτ Ένγκελ, ο Δημοκρατικός που προεδρεύει στην επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Συμβούλιο Έρευνας για την Οικογένεια, μια οργάνωση που εναντιώνεται στην αναγνώριση της ομοφυλοφιλίας, αντιθέτως χαιρέτισε την «ιστορική» δημιουργία αυτής της επιτροπής.

Αρκετοί αμερικανοί συντηρητικοί καταγγέλλουν τις οργανώσεις και τους οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού απορρίπτουν την προώθηση των δικαιωμάτων αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ή της μισθολογικής ισότητας των φύλων.

Όπως μας βολεύει...

Ήδη πάντως σχολιάζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να χρησιμοποιεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά περίπτωση, για την καταδίκη για παράδειγμα αντιπάλων της, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Κούβα, αλλά δεν επιμένει όταν το ζήτημα αφορά συμμάχους της όπως η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας αυτό ως «προκατειλημμένο» έναντι του Ισραήλ.

Στο μεταξύ η υπερσυντηριτική Δεξιά με μέλη βαθιά θρησκευόμενα τα οποία φαίνεται να πιστεύουν πως ο νόμος του Θεού θα ’πρεπε να είναι και νόμος του Κράτους, διεξάγει τους τελευταίους μήνες ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση, κυρίως σε συντηρητικές Πολιτείες. Σε πολλές από αυτές έχουν υιοθετηθεί νόμοι που περιορίζουν το δικαίωμα σε αυτή ή πρακτικά το καταργούν εντελώς.

Απώτερος στόχος είναι το ζήτημα θα φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ακυρωθεί η εμβληματική απόφασή του με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.

Η κυβέρνηση Τραμπ στο μεταξύ σκληραίνει τις πολιτικές της κατά των αμβλώσεων από το 2017, οπότε ανέστειλε κάθε χρηματοδότηση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

Για τον Τζαμίλ Ντακουάρ, διευθυντή του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU), το ότι η επιτροπή αυτή προβάλλεται ως όργανο που θα προστατεύσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες των ΗΠΑ είναι «παραλογισμός». «Η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες κι έτσι αποφάσισε πλέον να προσπαθήσει να φτιάξει νέους κανόνες μόνη της», έκρινε.

Πηγές: AFP, Reurtes, ΑΠΕ-ΜΠΕ