ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2019 19:26 EEST | Updated 15/06/2019 19:45 EEST

H Νέα Υόρκη είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη πόλη που θα χρηματοδοτεί απευθείας τις αμβλώσεις

Κόντρα σε Ρεπουμπλικάνους και φανατικούς της θρησκείας.

ASSOCIATED PRESS
«Χρηματοδοτήστε τις αμβλώσεις» και «Το 60% των γυναικών που έκαναν άμβλωση είναι μητέρες»

Τη στιγμή που ένας άνεμος οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού μοιάζει να σαρώνει πολιτείες των ΗΠΑ οι οποίες υιοθετούν νόμους σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών καθιστώντας αδύνατη τη νόμιμη άμβλωση, η Νέα Υόρκη φαίνεται πως έρχεται να κάνει τη διαφορά.

Για την ακρίβεια η πόλη της Νέας Υόρκης φαίνεται πως ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη που θα χρηματοδοτεί απευθείας τις αμβλώσεις γυναικών. 

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Δήμαρχος, Μπίλ ντε Μπλάσιο και o επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου, Κόρεϋ Τζόνσον ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και σε αυτόν προβλέπεται ένα κονδύλι ύψους 250.000 δολαρίων το οποίο ουσιαστικά θα διατεθεί για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση και δεν έχουν χρήματα. 

Η συμφωνία επί του προϋπολογισμού, η οποία μένει βέβαια να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει την χρηματοδότηση της ΜΚΟ Abortion Access Fund (Πρόσβαση στην Άμβλωση) η οποία θα πληρώνει τα ιατρικά έξοδα για την άμβλωση που θέλει να κάνει μια γυναίκα η οποία δεν διαθέτει τα χρήματα ή/και είναι ανασφάλιστη. Η δε υπηρεσία θα παρέχεται όχι μόνο σε γυναίκες που διαμένουν στη Νέα Υόρκη αλλά και σε γυναίκες που μπορεί να αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτή. 

Pacific Press via Getty Images
Πορεία στη Νέα Υόρκη υπέρ του δικαιώματος στην άμλωση. «Οι Ρεπουμπλικάνοι δολοφονούν γυναίκες» γράφει το πλακάτ που απεικονίζει μια κρεμάστρα, σύμβολο των παράνομων και επικίνδυνων πρακτικών άμβλωσης. 

 

Σημειώνεται πως αμβλώσεις πραγματοποιούνται και σε δημόσια νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αλλά η γραφειοκρατία είναι ατελείωτη και ο χρόνος πολυτέλεια ενώ άλλες οργανώσεις όπως οι Planed Parenthood συνεργάζεται με κλινικές που κάνουν αμβλώσεις αλλά υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις. Σύμφωνα δε με την Ελίζαμπεθ Νας, από το του Ινσιτούτο Guttmacher, η οποία μίλησε στο CNN, μία άμβλωση στη Νέα Υόρκη στοιχίζει περί τα 500 δολάρια. Έτσι πρακτικά ο δήμος της Νέας Υόρκης θα καλύψει τα έξοδα για 500. 

Το ποσό των 250.000 δολαρίων φυσικά δεν είναι μεγάλο αλλά η κίνηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ερμηνεύεται περισσότερο ως συμβολική. Οι ντε Μπλάσιο και Τζόνσον, που είναι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, στέλνουν με τον τρόπο αυτό ένα διπλό μήνυμα. Αφενός στους Ρεπουμπλικάνους που διατηρούν την πλειοψηφία στα νομοθετικά σώματα σε αρκετές Πολιτείες που το τελευταίο διάστημα φέρνουν προς ψήφιση και υιοθετούν νόμους κατά των αμβλώσεων (Αλαμπάμα, Τζώρτζια, Τέξας κ.α.). Αφετέρου προς τις γυναίκες στις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατούνται από ομάδες ακραίων συντηρητικών -και κατά κύριο λόγο ανδρών πολιτικών.

Pacific Press via Getty Images
Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης μιλά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των νόμων που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. 

 

Σημειώνεται πως μια έκτρωση στη Νέα Υόρκη στοιχίζει περίπου 500 δολάρια, σύμφωνα με σχετικό σχόλιο  Πρακτικά λοιπόν με τα 250.000 δολάρια θα μπορέσουν να κάνουν δωρεάν άμβλωση 500 γυναίκες.

Η κίνηση αυτή της πόλης της Νέας Υόρκης εκτιμάται πως θα συμβάλει επίσης στην ενδυνάμωση του κινήματος υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τη στιγμή που συντηρητικοί νομοθέτες προωθούν περιοριστικές πολιτικές σε μια προσπάθεια να πιέσουν ώστε να αμφισβητήσουν νομικά απόφαση-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ  (Ανώτατο Δικαστήριο κατά απόφασης Γουέιντ) που οδήγησε την νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 1973.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως υπό τον φόβο αυτών προσπαθειών, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πέρασε έναν νόμο στις αρχές του 2019 ο οποίος προβλέπει το δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό σε μια προσπάθεια να προλάβει μια πιθανή ανατροπή της ιστορικής απόφασης.

Πηγές: New York Times, CNN

 

Περισσότερα για το θέμα: 

Πάπας Φραγκίσκος: «Εκτελεστές» οι γιατροί, εντολείς οι γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις

H ιστορία της Λουτσία. 11 ετών γέννησε το παιδί του βιαστή της γιατί έτσι ήθελε η Καθολική Εκκλησία.

 Sponsored Post