Οι έξι χειρότερες τροφές να καταναλώσουμε πριν κοιμηθούμε

Ας επανεξετάσουμε τα γεύματα που καταναλώνουμε πριν τον ύπνο.
Tossing and turning in bed trying to fall asleep. Exhausted and sleep deprived man suffering from insomnia. Head in hands
janiecbros via Getty Images
Tossing and turning in bed trying to fall asleep. Exhausted and sleep deprived man suffering from insomnia. Head in hands

Δυσκολευόμαστε και εμείς να κοιμηθούμε το βράδυ; Εχουμε αναρωτηθεί ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του γεύματος και των τροφών που καταναλώσαμε πριν το ύπνο;

Στο άρθρο ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που καλό είναι να αποφύγουμε αν θέλουμε να έχουμε έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτολόγος – διατροφολόγος από την Κύμη Ευβοίας, οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε πριν τον ύπνο είναι:

Τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη

Παραδείγματα αποτελούν, η σόδα, ο καφές, το πράσινο και μαύρο τσάι και τα προϊόντα σοκολάτας με καφεΐνη. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας και να μας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που σημαίνει ότι αυξάνει τα συναισθήματα εγρήγορσης και μας κάνει να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια.

Αποτέλεσμα να μας επηρεάσει αρνητικά στον ύπνο μας, ειδικά εάν την καταναλώσουμε εντός έξι ωρών από την ώρα του ύπνου. Μπορεί να μας δώσει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, αλλά τελικά έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου μας.

Πικάντικα φαγητά

Ας αποφύγουμε την κατανάλωση πικάντικων τροφών κοντά στην ώρα του ύπνου. Τα πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσπεψία και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν ιδιαίτερα όταν ξαπλώσεις

Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, τα ροφήματα με ζάχαρη και τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων. Όλα αυτά τα τρόφιμα συσχετίζονται με κακή ποιότητα ύπνου.

Λιπαρά τρόφιμα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τα τηγανητά και τα λιπαρά κρέατα μπορεί να συμβάλουν στον κακό ύπνο. Έρευνες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους, ειδικά τα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας

Γρήγορο φαγητό

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το γρήγορο φαγητό και τα συσκευασμένα σνακ (μπέργκερ, πίτσες, πατατάκια κ.α.) μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για έναν ξεκούραστο ύπνο. Αντίθετα συνδέονται με μικρότερη διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου.

Αλκοόλ

Σίγουρα θα έχουμε ακούσει πως πολλοί επιλέγουν να πιούν ένα ή δύο ποτηράκια αλκοόλ πριν τον ύπνο για να χαλαρώσουν.

Στην πραγματικότητα η κατανάλωση μερικών ποτών μπορεί αρχικά να μας κάνει να αισθανθούμε κουρασμένοι. Στην συνέχεια όμως καθώς τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μειώνονται, το ποτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο μας και να μας κρατήσει ξύπνιους όλη νύχτα.

Καταλήγοντας

Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικός παράγοντας για την συνολική μας υγεία και δεν πρέπει να τον παραμελούμε.

Στην πραγματικότητα, η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σου ευεξία και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Για να καταφέρουμε να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε και τα γεύματα που καταναλώνουμε πριν από αυτόν. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων και με μικρές αλλαγές ας βελτιώσουμε τον ύπνο αλλά και την συνολική μας υγεία.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα