ΤΟ BLOG
13/03/2020 08:58 EET | Updated 13/03/2020 08:58 EET

Οι φράχτες που πρέπει να οικοδομήσουμε απέναντι στην Τουρκία

Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την επιτυχία στην αντιμετώπιση μιας ασύμμετρης απειλής.

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Η απειλή η οποία αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία είναι ασύμμετρη. Αυτό σημαίνει οτι έχουμε να δώσουμε έναν πολύπλοκο και πολυεπίπεδο πόλεμο. Ο Pascal Boniface σε ένα έργο του που ολοκλήρωσε την αυγή του 21ου αιώνα, ανέπτυξε τα νέα είδη πολέμων που επρόκειτο να δούμε στον αιώνα που πλέον διανύουμε. Στο βιβλίο ″Οι Πόλεμοι του Αύριο″, αναφέρονται είδη συγκρούσεων που μόλις και μετά βίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ″πόλεμοι″ με την παραδοσιακή /συμβατική έννοια του όρου. Η κινητοποίηση συμπαγών μεταναστευτικών πληθυσμών από την πλευρά της Τουρκίας, δεν είναι μόνο μια εικόνα από το παρόν αλλά και από το ίδιο το μέλλον. Η Ελλάδα οφείλει να να χτίσει τους δικούς της φράχτες βάσει των νέων προκλήσεων τις οποίες τις βιώνει και θα τις ξαναβιώσει από την πλευρά της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντιδράσει σε δύο επίπεδα. Εξωτερικό και εσωτερικό. 

Στο εξωτερικό έχουμε ανάγκη να προβάλλουμε ενεργητικά τα τουρκικά fake news τα οποία συνοδεύουν την υβριδική απειλή που εξαπέλυσε εναντίον της πατρίδας μας η Τουρκία. Τι σημαίνει ενεργητικά; Η δημοσιοποίηση videos τα οποία θα αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της ελληνικής επιχείρησης αντιμετώπισης της τουρκικής επιβουλής και ταυτόχρονα, την ανάδειξη όσων κάνουν οι κρατικοί υπάλληλοι του κράτους-ταραξία.

Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να στηρίζουν την Ελλάδα και αυτό φαίνεται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο δημιούργησε ένα δεδικασμένο το οποίο ίσως επηρεάσει στο μέλλον και την ίδια την πολιτική μετανάστευσης της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται με βάση το Περιφερειακό Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πλέον μπορεί να κάνει πολλά πράγματα προκειμένου να θέσει την ατζέντα των εθνικών της συμφερόντων σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ. Πώς;

Το ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό έχει στοχεύσει στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την επιτυχία στην αντιμετώπιση μιας ασύμμετρης απειλής. Η Ε.Ε βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο αναφορικά μετα θέματα αυτά και η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί εντός της Ε.Ε η οποία έχει φανεί ανέτοιμη σε όλες τις νέες προκλήσεις που φέρνει αυτός ο περίεργος πολυπολικός κόσμος που έχει για τα καλά αλλάξει τις προτεραιότητες κρατών, εταιρειών και οργανισμών. Τέλος, η εκπομπή διεθνών μηνυμάτων σε διαδίκτυο και έντυπο Τύπο, οφείλει να αναβαθμιστεί μέσα από τη Δημόσια Διπλωματία της πατρίδας μας και αυτό γιατί η Ελλάδα οφείλει κάθε μέρα που περνά να ενισχύει τη νομιμοποίηση των ενεργειών της σε κράτη και διεθνή κοινή γνώμη. Στον ιδιότυπο ″πόλεμο″ στον οποίον βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζουμε την θέση του αμυνόμενου. 

Στο εσωτερικό επίπεδο έχει έρθει η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιθυμίες του ελληνικού λαού ο οποίος ηφαιστειογενώς αντέδρασε και στήριξε κάθε ενέργεια της κυβέρνησης και μάλιστα, την προτρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί. Ο έλεγχος των ΜΚΟ είναι πλέον πιο απαραίτητος από ποτέ. Η Ελλάδα είναι κράτος και σε κάθε κράτος, κάθε οργανισμός οφείλει να λειτουργεί με βάση τους κανόνες που συνιστούν την επιθυμία του κράτους να επιβιώσει. Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας οφείλουν να ενημερωθούν αναλυτικά οτι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκία και οτι ουδέποτε ο Ελληνισμός θεώρησε απειλή οποιαδήποτε πολιτισμική ιδιαιτερότητα. Αλίμονο. Ο Ελληνισμός σφηρυλατήθηκε εντός αυτοκρατοριών και γι’αυτό και είχε και έχει διεθνή εμβέλεια.

Αναφορικά με τα τουρκικά fake news, χρειάζεται επειγόντως ένας οργανισμός ο οποίος θα ελέγχει τη ροή των πληροφοριών από την Τουρκία. Ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του Τύπου, συνιστούν πυρήνες μιας υγιούς δημοκρατίας. Η σωστή ενημέρωση οδηγεί σε πραγματική δημοκρατία. Δημοκρατία είναι να λέγεται και να εκφράζεται και η άλλη γνώμη. Όχι όμως να μεταδίδονται ψεύδη ή να υπάρχει ″απολογητική″ ερμηνεία των όσων κάνει η Τουρκία. Σαφώς και ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Σαφώς και τα θαλάσσιά μας σύνορα χρειάζονται άμυνα και η αναβάθμιση των αμυντικών μας ικανοτήτων είναι επιβεβλημένη και στο Π.Ν και στο Λιμενικό Σώμα ώστε να αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα τις ενέργειες της Τουρκίας που προσπαθεί να διεμβολίσει ελληνικά πλοία. Για να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, χρειαζόμαστε όμως και άλλους ″φράχτες″ και όχι μόνο συμβατικούς. Η αναβάθμιση της χώρας μας διεθνώς, σχετίζεται με την αναβάθμιση του ίδιου μας του βιοτικού επιπέδου εντός μιας υγιούς δημοκρατίας πλαισιωμένης από νόμους και κανόνες.