Οι κάμερες των τηλεφώνων της Google θα «διαβάζουν» καρδιά και αναπνοή μέσω τεχνητής νοημοσύνης

H εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο στον τομέα των wearables.
STRF/STAR MAX/IPx

Οι κάμερες στα smartphones Google Pixel θα είναι σε θέση να μετρούν τον χτύπο της καρδιάς και την αναπνοή, αρχίζοντας από τον επόμενο μήνα, σε μια από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet για τις υπηρεσίες ευεξίας της.

Τα προγράμματα υγείας που είναι διαθέσιμα στο Google Play και το App Store της Apple εδώ και χρόνια παρείχαν τις ίδιες λειτουργίας, ωστόσο μελέτη το 2017 έδειξε πως υπήρχαν διακυμάνσεις ως προς την ακρίβειά τους και η απήχηση των εφαρμογών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επικεφαλής του Google Health είπαν σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως είχαν εξελίξει την ΑΙ που βρίσκεται στην «καρδιά» των μετρήσεων και σχεδιάζουν να παρουσιάσουν με λεπτομέρεια τη μέθοδο και τις κλινικές δοκιμές σε ακαδημαϊκό paper τις επόμενες εβδομάδες. Η εταιρεία αναμένει να διαθέσει τη λειτουργία αυτή σε άλλα κινητά Android σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή, όπως αναφερόταν σε blogpost την Πέμπτη, μα τα σχέδια για τα iPhone είναι ακόμα ασαφή.

Το Apple Watch, το Fitbit της Google και άλλα wearables έχουν φέρει τις τεχνολογίες παρακολούθησης καρδιακού παλμού κοντά σε πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η προσέγγιση της κάμερας smartphone είναι πιο ad hoc- χρήστες που θέλουν να δουν τον σφυγμό βάζουν το δάχτυλό τους στον φακό, που αντιλαμβάνεται τις ανεπαίσθητες αλλαγές χρώματος που αντιστοιχούν στη ροή του αίματος. Η αναπνοή υπολογίζεται μέσω βίντεο των κινήσεων του άνω κορμού.

Ο Τζακ Πο, product manager του Google Health, είπε ότι η εταιρεία ήθελε να προσφέρει μια εναλλακτική στον χειροκίνητο έλεγχο του σφυγμού για χρήστες smartphone που θέλουν απλά να παρακολουθούν περιστασιακά την κατάστασή τους μα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για wearable.

Ο Πο είπε ότι η τεχνολογία, που έχει περιθώριο λάθους περίπου 2%, απαιτεί περαιτέρω δοκιμές πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Η νέα αυτή λειτουργία θα είναι διαθέσιμη ως update στο Google Fit.

Δημοφιλή