Εικόνες των κινεζικών διαστημικών σκαφών από την αθέατη πλευρά της Σελήνης

Πλήρη επιτυχία της αποστολής ανακοίνωση η κινεζική διαστημική υπηρεσία
Xinhua News Agency via Getty Images

Η Κίνα έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα εικόνες που τραβήχτηκαν από το όχημα και τη σεληνάκατό της στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, σε κάτι που το διαστημικό πρόγραμμά της χαρακτήρισε ως άλλον έναν θρίαμβο για την ιστορική αποστολή στο πλέον ανεξερεύνητο τμήμα της επιφάνειας του φεγγαριού.

Οι εικόνες που μετέδωσε ο κρατικός σταθμός CCTV έδειχναν το όχημα Yutu 2 και τη σεληνάκατο του διαστημικού σκάφους Chang’e 4, που το μετέφερε στην πρώτη «μαλακή» προσεδάφιση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης- η οποία «κοιτά» μόνιμα προς την αντίθετη πλευρά από αυτήν που βρίσκεται η Γη. Τα δυο σκάφη μπόρεσαν να φωτογραφίσουν το ένα το άλλο, και οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι εικόνες μεταδόθηκαν από τον δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao σε κέντρο ελέγχου στο Πεκίνο. «Η σεληνάκατος, το όχημά της και ο δορυφόρος αναμετάδοσης είναι όλα σε σταθερή κατάσταση...τώρα βρίσκονται στο στάδιο των επιστημονικών ερευνών» είπε ο Ζανγκ Κετζιάν, διευθυντής της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, ενώπιον μηχανικών στο κέντρο στο Πεκίνο. «Τώρα ανακοινώνω πως η αποστολή Chang’e 4, μέρος του Προγράμματος Εξερεύνησης της Σελήνης Chang’e, ήταν επιτυχής». Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, τα επιστημονικά όργανα στα σκάφη λειτουργούν καλά.

Η σεληνάκατος του Chang’e 4 προσεληνώθηκε σε προκαθορισμένο σημείο στον κρατήρα Φον Κάρμαν στις 3 Ιανουαρίου, με το όχημα να βγαίνει στην επιφάνεια της Σελήνης λίγο αργότερα. Μετά, το όχημα έπεσε σε «νάρκη» λόγω της μεγάλης ανόδου της θερμοκρασίας, και άρχισε ξανά τη λειτουργία του την Πέμπτη.

(με πληροφορίες από Xinhua, Associated Press)

Δημοφιλή