Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα ηχηρά πολιτικά μηνύματα Μητσοτάκη

«Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ανυπόμονη για μεγάλες αλλαγές»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης
Eurokinissi

Ειδικά για ευάλωτους, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και η νέα γενιά, προβλέπονται μέτρα στήριξης ενώ σε μία κίνηση εξισορρόπησης των αποκλίσεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ύψος των αποδοχών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανακοίνωσε αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ισχύσουν από 1/1/24. Το πού θα κυμανθεί το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο θα ξεκαθαριστεί από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, όμως είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα εισοδήματα των απασχολούμενων στο Δημόσιο.

Για τους συνταξιούχους κάνει πράξη την στήριξη προς όσους δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανακοινώνοντας ότι στο τέλος του έτους θα δοθεί εφάπαξ ενίσχυση, ενώ όσοι εργάζονται θα απαλλαγούν από την παρακράτηση του 30% της σύνταξης τους και θα δουν μία μικρή –όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη αμοιβή τους. Το ακριβές ύψος της παρακράτησης αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη της υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας την επέκταση για κάποιους μήνες του Market Pass αλλά και την καθιέρωση του Youth Pass των 150 ευρώ το χρόνο.

Σχετικά με τους στόχους της οικονομίας πρώτος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία προσδιόρισε χρονικά έως το τέλος του έτους ενώ ανακοίνωσε και επίσημα –καθώς την είχε προαναγγείλει μέσω συνέντευξης του στο Bloomberg- την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου έως το τέλος του 2023.

«Έτοιμη και ανυπόμονη για μεγάλες αλλαγές είναι και η ελληνική κοινωνία την οποία διατρέχει πια μια άλλη πολιτική κουλτούρα, μία κουλτούρα που δεν ζητά ηχηρά συνθήματα αλλά πειστικά επιχειρήματα και κυρίως ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πολύτιμη κατάκτηση την οποία οφείλουμε και να εδραιώσουμε αλλά και να διευρύνουμε. Γιατί τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν μόνο οι μεγάλες συναινέσεις και τελικά οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες. Και μόνο τότε τα έθνη γράφουν τη δική τους ιστορία», ανέφερε κατά τη ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία.

Τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ χειροκροτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις
Τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ χειροκροτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις
Eurokinissi

«Θα κινηθούμε άμεσα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16»

Σημείο-τομή στη νέα κυβερνητική θητεία αναμένεται να είναι η μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρωθυπουργός στο χώρο της Παιδείας. «Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα για συνεργασία προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Και εύχομαι ειλικρινά -γιατί εμείς που είμαστε παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

«Καμπανάκι» Μητσοτάκη για την τεχνητή νοημοσύνη

Ξεχωριστή βαρύτητα στην ομιλία του πρωθυπουργού είχε η αναφορά του στην τεχνητή νοημοσύνη. Τονίζοντας την ανάγκη της ετοιμότητας για απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις, υπογράμμισε ότι «κράτος και πολίτες οφείλουμε τώρα να οργανώσουμε εγκαίρως την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης πριν αυτή καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην ημών», εξηγώντας ότι «πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εγείρει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικά επιστημονικά, κοινωνικά, ηθικά ερωτήματα. Αλλάζει δραματικά τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση.»

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τεράστια πρόκληση για την οποία δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ενώ ανακοίνωσε την σύσταση μίας συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, με την συμμετοχή λαμπρών επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και την αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού σε Γενική Γραμματεία, υπαγόμενη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

«Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, παγκόσμιους πρωταγωνιστές στα ζητήματα αυτά, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε και να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και αυτή είναι στην πρώτη γραμμή για την ρύθμιση ενός χώρου που αλλάζει τόσο γρήγορα που μερικές φορές ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές αυτών των προγραμμάτων αντιλαμβάνονται τις δυνάμεις τις οποίες μπορεί να απελευθερώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ηχηρά πολιτικά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ηχηρά πολιτικά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Eurokinissi

«Οποιος δεν συντελέσει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, να μην την εμποδίσει»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι πολιτικές επισημάνσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τη σύνθεση της νέας Βουλής αλλά και με το πολιτικό υπόδειγμα που θα εκπέμπουν εξ αρχής τα κόμματα.

«Προτεραιότητα σήμερα έχει η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων και η παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ υπογράμμισε ότι «η νέα πραγματικότητα δηλώνει ότι σε έναν βαθμό παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, στη θέση τους αναδύονται νέα δίπολα, πολύ πιο σύνθετα διλήμματα, με πρώτο το ¨πρόοδος-οπισθοδρόμησ稻.

Στο πολιτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι πολιτικές απόψεις δοκιμάζονται πια στις πολιτικές συμπεριφορές, όχι στις εξαγγελίες. Και δικαιώνονται μόνο στην πράξη, που ένα δηλώνει πλέον: η προοδευτική δύναμη είναι αυτή η οποία τελικά είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία και στην ανοικτή οικονομία, σε ένα δίκαιο κράτος, σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας για την οποία πρέπει να συστρατεύονται τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δυνάμεις.»

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υποσχεθεί θαύματα αλλά μόνο επιμονή, σκληρή δουλειά και διάθεση να μαθαίνει η κυβέρνηση από τα λάθη της και να τα διορθώνει, προανήγγειλε ότι θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια, με οδηγό τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, λύνοντας εκκρεμείς λογαριασμούς με το παρελθόν, αλλά ανοίγοντας ταυτόχρονα και καινούργιους δρόμους στο μέλλον. Και αμέσως μετά έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα:

«Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ στη Βουλή. Είναι, ναι, μια Βουλή πολυκομματική, δεν πρέπει, όπως είπατε, κ. Πρόεδρε, να αναδειχθεί και σε πολυτάραχη, ούτε σε παραλυτική. Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες.

Αν λοιπόν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, το λιγότερο που τους ζητώ είναι να μην την εμποδίσουν. Η δημοκρατική πολυφωνία η οποία εκφράζεται σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει καμία κακοφωνία.

Eurokinissi

Όλοι, άλλωστε, οφείλουμε να σεβόμαστε και τον όρκο μας, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Και μην ξεχνάμε ότι εδώ μεταφέρουμε βέβαια τις πολιτικές μας απόψεις, αλλά εκπροσωπούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όχι κάποιες μικρές ομάδες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε:

«Σήμερα είμαστε σε μια νέα αφετηρία, με τους πολίτες να περιμένουν από όλους τους βουλευτές -και από τους 300 μας- ορατή δημιουργία αντί για τυφλή διαφωνία. Προφανώς και θα διαφωνούμε, αυτή είναι η μορφή, ο χαρακτήρας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Όμως είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί, να το θυμάστε καλά αυτό. Αυτή είναι η πεμπτουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου και η μεγάλη κατάκτηση της δημοκρατίας, ότι μπορούμε να λύνουμε ειρηνικά τις διαφωνίες μας μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Και αυτό οφείλουμε όλες και όλοι να το προασπίσουμε.»

Δημοφιλή