ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2020 13:00 EET

Οι τέσσερις ελληνικές λέξεις για την «Αγάπη» σε συγκινητικό διαφημιστικό στο Super Bowl

«Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν 4 λέξεις για την αγάπη», λέει το σποτ που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Δόση από Ελλάδα είχε το φετινό Super Bowl. Μέσω μιας διαφήμισης, που προβάλλεται στα διαλείμματα του Super Bowl, με εκατομμύρια τηλεθεατές, μαθαίνουν στο κοινό τις τέσσερις λέξεις που έχει η ελληνική γλώσσα για την αγάπη. 

«Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν τέσσερις λέξεις για την αγάπη. Η πρώτη είναι η philia (φιλία). Η philia είναι η στοργή που πηγάζει από την φιλία (friendship). Η δεύτερη είναι η storge (στοργή). Το είδος αγάπης που έχεις για τον παππού ή τον αδερφό σου. Η τρίτη είναι ο eros (έρως), η ανεξέλεγκτη επιθυμία να πεις ”σ’ αγαπώ”. Το τέταρτο είδος αγάπης είναι διαφορετικό. Είναι το πιο αξιοθαύμαστο. Ονομάζεται Agape (αγάπη). Η αγάπη ως δράση. Χρειάζεται θάρρος. Θυσία. Δύναμη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σχετικό διαφημιστικό μήνυμα, διάρκειας ενός λεπτού.

Το εν λόγω διαφημιστικό είναι της ασφαλιστικής εταιρείας NY Life Insurances Company, και σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, CEO της είναι ο ελληνικής καταγωγής Θεόδωρος Μάτθας (Ted Mathas). Ο Μάτθας είναι Ελληνοαμερικανός τρίτης γενεάς και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ομογενείς στη Νέα Υόρκη, που έχει αποδείξει το ενδιαφέρον του για την χώρα καταγωγής των προγόνων του επανειλημμένα.

Μια από τις πρόσφατες χαρακτηριστικές πράξεις του είναι η δωρεά ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακαίνιση του κτιρίου της Κοινότητας Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Ράι του Ουεστσέστερ, όπου είναι ενορίτης, τον Μάιο του 2018.