Οικονόμου: Είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα

Προστασία από την κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις. «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Oikonomou
Oikonomou
Eurokinissi

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εργαζόμαστε για τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων και την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό» και εξήγησε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μειώνοντας από τους 6 μήνες στον 1,5 και το χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη ενός αντιπλημμυρικού έργου.

«Από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για ν’ απομακρυνθούν τα καμένα και ν’ να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν.

Απομακρύνθηκαν καμμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, ενώ συμπλήρωσε ότι «παράλληλα, πέρα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τις πυρκαγιές ανακοινώθηκαν χθες επιπλέον μέτρα που αφορούν τις ενισχύσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, εστίασε και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις, ειδικά στο θέμα του ενεργειακού κόστους. Επιγραμματικά:

1ον. Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου, για ένα μέσο νοικοκυριό στα 18 ευρώ τον μήνα από 9 ευρώ, που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 24 ευρώ. Παράλληλα, η Δ.Ε.Η. θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300 kWh έως 600 kWh ανά μήνα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό.

2ον.Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται έτσι ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση, να προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο και ότι το κόστος του επιδόματος θα ανέλθει, από τα 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

3ον . Σε συνεργασία με τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να μετακυλήσουν την έκπτωση αυτή στους καταναλωτές.

«Δρούμε γρήγορα, αποφασιστικά, και μελετημένα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό πλέγμα προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση με ορίζοντα τους επόμενους μήνες», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει» - Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς από το Σάββατο 9/10 έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα μέτρα. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 200.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια από 8.200 αστυνομικούς και καταλογίστηκαν 561 παραβάσεις.

«Είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα αποδίδουν. Σημαίνουν περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους που κινδυνεύουν λιγότερο, προστατεύουν τους ανεμβολίαστους λειτουργούν και αυτά ως ένα κίνητρο που για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Άλλωστε δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που είναι διασωληνομένοι στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ενημέρωσε ότι από αύριο (12/10) ξεκινούν επισκέψεις κινητών συνεργείων εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

«Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος -που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες- έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε ότι «άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και για όσους είναι άνω των 50 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα κάνει αύριο την τρίτη, αναμνηστική, δόση εμβολίου».

Την Πέμπτη η υπογραφή της πενταετούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Την ώρα του μπρίφινγκ, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου, ήταν σε εξέλιξη συνάντηση εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νικο Δένδια, ενόψει της υπογραφής πενταετούς αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα την Πέμπτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτός από τη Σούδα θα έχουν βάσεις και στον Έβρο –κοντά στην Αλεξανδρούπολη είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αλλά και σε άλλο σημείο της νησιωτικής Ελλάδας. «Είναι σημαντική συμφωνία που αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα