Οικονόμου: Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις σε για τον κατώτατο μισθό

«Ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη».
.
.
Eurokinissi

Για ψέματα ολκής και υποκρισία κατηγορεί σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα λεγόμενα του σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία».

«Είναι υποκρισία το ότι παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στην λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ /kwh και 0,245 ευρώ/ kWh αντίστοιχα».

«Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα».

«Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση» στον ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.

«Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει», υπογράμμισε ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η στήριξη της κυβέρνησης και πως η πολιτική που εφαρμόζεται έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τιμή του καταναλωτή να είναι η 15η σε ακρίβεια στην Ευρώπη.

«Όντως οι τιμές του ρεύματος είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτή η απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της τέλος Μαίου. Ο πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστήσει για τη διαμόρφωσή της. Αν δεν υπάρξει, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το δικό μας εθνικό σχέδιο, μια πολύ δραστική παρέμβαση η οποία θα έχει αποτύπωμα στον καταναλωτή και θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Η παρέμβαση θα είναι στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή σε σχέση με το φυσικό αέριο και εξετάζονται σενάρια που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των πολιτών. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ποιο δρόμο θα διαλέξουμε και πως ακριβώς θα γίνει αυτό γιατί υπάρχουν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση η χώρα θα παρέμβει ακόμα πιο δραστικά, πιο αποφασιστικά», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση τόνισε: «Να δούμε τι επικαλούνται ότι έκαναν άλλες χώρες και δεν έκανε η χώρα μας. Ο λόγος για τον οποίο η χώρα δεν επέλεξε μέχρι στιγμής να αξιοποιήσει φορολογικά εργαλεία για την καταπολέμηση των ανατιμήσεων είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι θα έχει οριζόντιο αποτέλεσμα σε όλους και τα έσοδα στη χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με αυτούς τους έμμεσους φόρους. Υπήρξαν κάποιες χώρες που αξιοποίησαν τα φορολογικά εργαλεία. Η χώρα μας προτίμησε να στηρίξει απευθείας τον καταναλωτή».

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα και αύριο αρχίζει η εκταμίευση των 200 ευρώ σε περίπου 1,7 εκατ. συμπολίτες μας ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Για το στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές είπε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί και ότι «έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ