Οικογένεια μολύνθηκε με παρασιτικά σκουλήκια μετά από κατανάλωση κεμπάπ από κρέας αρκούδας

Οι μοριακές δοκιμές διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες από το κρέας της αρκούδας είχαν καταψυχθεί σε οικιακό καταψύκτη για περισσότερες από 15 εβδομάδες.
K. D. Kirchmeier via Getty Images

Έξι άτομα που μοιράστηκαν ένα γεύμα που περιελάμβανε κεμπάπ από κρέας μαύρης αρκούδας διαγνώστηκαν με τριχινέλλωση, μια παρασιτική ζωονόσος.

Σε μια νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποκάλυψαν ότι τον Ιούλιο του 2022, ένας 29χρονος νοσηλεύτηκε με ύποπτη τριχινέλλωση στη Μινεσότα.

Τα συμπτώματά του περιελάμβαναν πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, περιογχικό οίδημα και ηωσινοφιλία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια εβδομάδα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ο ασθενής και άλλα οκτώ άτομα μοιράστηκαν ένα γεύμα που περιελάμβανε το κρέας μιας μαύρης αρκούδας που είχε καταψυχθεί για 45 ημέρες πριν ψηθεί και σερβιριστεί με λαχανικά που είχαν μαγειρευτεί με το κρέας.

Σε έρευνα που έγινε για το περιστατικό βρέθηκε ότι υπήρξαν έξι περιπτώσεις τριχινέλλωσης, συμπεριλαμβανομένων δύο σε άτομα που κατανάλωναν μόνο τα λαχανικά, αναφέρει ο Guardian.

Η τριχινέλλωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από τις προνύμφες της τριχινέλλας, ενός τύπου στρογγυλού σκουληκιού.

Τυπικά, το κρέας που έχει μολυνθεί με τις προνύμφες trichinella προέρχεται από κρεατοφάγα ζώα όπως αρκούδες, αγριόχοιρους ή θαλάσσιους ίππους.

Οι μοριακές δοκιμές διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες από το κρέας της αρκούδας είχαν καταψυχθεί σε οικιακό καταψύκτη για περισσότερες από 15 εβδομάδες.

Τα CDC προειδοποιούν ότι το επαρκές μαγείρεμα είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να σκοτωθούν τα παράσιτα της τριχινέλλας και ότι το μολυσμένο κρέας μπορεί να μολύνει άλλα τρόφιμα.

Τα CDC αναφέρουν επίσης ότι έξι ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων στον πρώτο ασθενή, αυτός και οκτώ μέλη της ευρύτερης οικογένειας από την Αριζόνα, τη Μινεσότα και τη Νότια Ντακότα συγκεντρώθηκαν στη Νότια Ντακότα για αρκετές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, έφαγαν το κρέας της μαύρης αρκούδας που είχε σκοτώσει ένα από τα μέλη της οικογένειας στο βόρειο Σασκάτσουαν του Καναδά, τον Μάιο του 2022.

Τρία από τα έξι άτομα που είχαν συμπτώματα από την κατανάλωση του κρέατος νοσηλεύτηκαν.

Και οι έξι ανάρρωσαν, με ταο CDC να αναφέρουν ότι οι ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν έλαβαν ειδική θεραπεία επειδή τα συμπτώματά τους είχαν υποχωρήσει.

Στις ΗΠΑ, η τριχινέλλωση αναφέρεται σπάνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρονται αφορούν την κατανάλωση κρέατος από άγρια θηράματα.

Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2022, υπήρξαν επτά κρούσματα τριχινέλωσης στις ΗΠΑ που αναφέρθηκαν στα CDC.

Δημοφιλή